Er drijft een olievlek op de Horstgaterbeek in Bree ter hoogte van Industrieterrein Kanaal-Noord
Foto: Brandweer Bree

Olievlek op Horstgaterbeek ter hoogte van Industrieterrein Kanaal-Noord in Bree verspreidt zich tot in Nederland

Er drijft al twee dagen lang een olievlek op de Horstgaterbeek in Bree ter hoogte van Industrieterrein Kanaal-Noord. De vlek breidt verder uit tot in Nederland en veroorzaakt ook een sterke geur. Waar de olie precies vandaan komt, wordt nog grondig onderzocht.

De olievlek werd twee dagen geleden voor het eerst opgemerkt in Bree. De beek loopt midden door natuurgebied en stroomt tot over de grens met Nederland.

"We vermoeden dat het gaat om stookolie", zegt Koen Maes van Hulpverleningszone Noord-Limburg. "De Vlaamse Milieumaatschappij probeert samen met de stad Bree te achterhalen waar de olie vandaan komt, want dat is nog onduidelijk."

"We proberen de schade aan de natuur ook te beperken, samen met het Agentschap Natuur en Bos en onze collega's van de brandweerzone Oost-Limburg en diensten in Nederland. Wij zijn op dit moment dammen aan het aanleggen en we proberenĀ de substantieĀ ook te verwijderen. Maar dat is niet eenvoudig, omdat die zich verspreidt over meerdere kilometers."

De brandweer heeft dammen aangelegd om verdere verspreiding tegen te gaan
Foto: Brandweer Bree

Geurhinder voor omwonenden

De olievlek veroorzaakt ook heel wat hinder voor buurtbewoners, vooral de sterke geur is onaangenaam. "Je kunt het vergelijken met de geur die vrijkomt als je brandstof morst aan een tankstation. Op verschillende plekken is er geurlast, ook in Nederland", vertelt Maes nog.

Intussen is ook de Civiele Bescherming ter plaatse om de vervuiling mee op te ruimen. De schade aan de natuur wordt nog opgemeten.

Meest gelezen