© RR

Ruben Van Gucht openhartig over vrouw en zoontje die in Kroatië wonen: “In het begin was het wel zoeken”

In de podcast en het gelijknamige radioprogramma ‘Als de muren konden praten’ praat Anja Daems met sportjournalist Ruben Van Gucht. Hij schetst er zijn unieke situatie, zijn vrouw en zoontje wonen zonder hem in Kroatië. “Ik snap dat mensen zich dat moeilijk kunnen inbeelden omdat zij hun kinderen vanuit een andere situatie hebben opgevoed.”

Fie Dries
Bron: Radio 2

Nadat hij gescheiden was zijn ex-vrouw is Ruben Van Gucht niet terug bij zijn ouders gaan wonen, maar heeft hij “wat rondgezworven”. “Ik ben altijd iemand geweest die zeer onafhankelijk was.” Rond zijn 21 à 22 jaar was hij het huis al uit. “Elke keer als er een breuk was met een partner en ik dan toch zo’n viertal maanden moest overbruggen zocht ik wel een andere oplossing, eerder dan terug naar huis gaan”, vertelt de journalist in de Radio2-podcast.

De presentator lijkt er dus niet mee in te zitten om alleen te zijn. Zijn vrouw Blanka Vlasic woont samen met zijn zoontje Mondo in het zonnige Kroatië. “Ze is niet elke dag fysiek aanwezig in mijn leven maar ik sta er wel elke ochtend mee op.” Ruben heeft namelijk een groot portret van zijn vrouw in de woonkamer hangen.

LEES OOK. “Nee, Ruben weet niets over de Kroatische ploeg”: Blanka Vlasic supportert tijdens het WK zowel voor Ruben Van Gucht als haar broer

De twee leerden elkaar kennen aan het einde van Blankas atletiekcarrière, voor een tv-reeks De kleedkamer. Er was direct een klik maar Ruben was nog samen met zijn ex-vrouw. Enkele jaren later, na de scheiding, kwam het koppel terug in contact en pikte de draad weer op.

Ruben 2.0

“We zaten in dezelfde fase in ons leven. Zij stond stabiel in het leven, ik stond stabiel in het leven. We beloofden voor elkaar te zorgen.” Met duidelijke afspraken waren ze allebei klaar om een kindje op de wereld te zetten. En dat kindje zou een echte ‘Ruben 2.0’ zijn, die hij dagelijks via Facetime ziet. “Tegen Blanka praat ik Engels en tegen Mondo Nederlands.” Kroatisch heeft de 1-jarige Mondo nog niet onder de knie. “Hij verstaat wel een aantal woordjes maar spreekt de taal niet.”

De presentator krijgt veel reacties op zijn unieke situatie. “Het is bij mij nooit anders geweest. Ik snap dat mensen zich dat moeilijk kunnen inbeelden omdat zij hun kinderen vanuit een andere situatie hebben opgevoed. Dan kan ik mij voorstellen dat het niet makkelijk is om je te verplaatsen in een totaal andere situatie. Maar uiteindelijk trek ik mij relatief weinig tot niks aan of anderen die situatie nu begrijpen of niet.”

(Lees verder onder de foto)

© Instagram

Een liefdevolle thuis, zonder vaste plaats

Al was het in het begin wat zoeken voor de kersverse papa. “Die eerste drie à vier maanden, of zelfs het eerste halfjaar, was het toch wel zoeken naar wat mijn rol is. Het kind is zo afhankelijk van zijn mama op dat ogenblik dat je je afvraagt ‘Wat is mijn toegevoegde waarde?’. “ Aangezien Ruben zijn zoon niet zo vaak ziet, was het voor hem nog moeilijker om die hechtheid te voelen. “Maar dat is nu helemaal voorbij.”

LEES OOK. Ruben Van Gucht mocht in Kroatië geboorte van zoon niet bijwonen: “Het kind dat je samen maakt, wil je ook samen verwelkomen”

“Een liefdevolle thuis”, dat is wat Van Gucht zijn zoon wil bieden. En daar hoeft voor de twee wereldburgers geen vaste plaats op te plakken. “Ik voel me in Kroatië evengoed thuis. Het belangrijkste is dat dat manneke geliefd is en gesteund wordt in de doelen die hij wil bereiken, wat die ook mogen zijn.”

Of hij zijn zoon ooit in België ziet wonen: “Geen idee, ze zijn hier zeker welkom”. Maar het is er tot op heden nog niet van gekomen. “Op dit moment is het voor haar makkelijker om Mondo in Kroatië op te voeden.” Maar de presentator verzekert dat, als Mondo wat groter is en dus makkelijker kan reizen, het gezin zeker in België zal herenigen. Of de twee hier dan ook zullen blijven, hangt af van hoe thuis ze zich hier voelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Sport