Van Avermaet zegt neen tegen schijfremmen (net als de rest van het peloton)

© Photo News

Fernando Gaviria, Zdenek Stybar en Iljo Keisse (Quick Step Floors) hakken vrijdagnamiddag pas de knoop door of ze kiezen voor een fiets met schijfremmen of toch maar opteren voor het normale remsysteem. Voor hun ploegmaats Niki Terpstra, Yves Lampaert, Philippe ­Gilbert en Dries Devenyns en de 24 andere ploegen aan de start in het openingsweekend is de keuze wel al gemaakt: geen schijfremmen.

bvc, hc

Naast Quick Step Floors zijn ploegen als Katusha-Alpecin, Trek-Segafredo en BMC al ­nadrukkelijk bezig met het uittesten van het schijf­rem­systeem in wedstrijden, maar tijdens de Omloop Het Nieuwsblad worden die ­experimenten even on hold gezet. “Ik heb al dikwijls getraind op een fiets met schijfremmen, maar in zo’n Vlaamse klassieker houdt het toch altijd een beetje een risico in. Stel dat je lek rijdt, dan duurt het vervangen van een wiel met schijfremmen toch al snel een halve minuut langer dan bij het gewone remsysteem. En die halve minuut kan in een finale van een klassieker cruciaal zijn”, zegt Greg Van Avermaet. Omdat de kopman van BMC bij pech op het materiaal van ­elke ploegmaat een beroep wil kunnen doen, volgen ook zijn ploegmaats.

laden.....

Bij Trek-Segafredo zullen Jasper Stuyven en co. tijdens Parijs-Roubaix wel op een speciaal gefabriceerde fiets met schijfremmen rijden. Maar de iets loggere en langere fiets voor de Hel van het Noorden functioneert niet ideaal tijdens het explosieve werk in de Vlaamse Ardennen en blijft dus nog even aan de kant.

Greg snoeihard op de Muur

Greg Van Avermaet ging er tijdens zijn verkenning op de hellingen stevig tegenaan. Dat leerde de fiets-app Strava waarop hij gisteren zijn trainingsrit plaatste. Op het steilste stuk van de Muur vestigde hij een persoonlijk record, althans van de pogingen die hij op deze app losliet. Tussendoor liet hij het gaspedaal wat los, al haalde hij vier uur lang nog een gemiddelde van 32,8 km per uur. Daarvoor moet je toch al een heel geoefende wielertoerist zijn...

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen