VIDEO. Vlammenzee verwoest achterbouw in Spurk

De Bilzerse brandweer rukte donderdagnamiddag uit voor een woningbrand in Spurk. Daar had de achterbouw, wellicht door een defect aan de verwarmingsketel, vuur gevat. De bewoners van het huis, beide zeventigers, zaten toen de brand uitbrak in de woonkamer televisie te kijken en konden zichzelf in veiligheid brengen.

joge

De vlammenzee zette de achterbouw en het hele dak in lichterlaaie. De keuken, het naaiatelier en de verwarmingsruimte brandden volledig uit. De brandweer kon de vlammen bedwingen voordat ze oversloegen op het woonhuis.

De enorme vuurzee die gepaard ging met een hevige rookontwikkeling zorgde voor veel spanning bij de bewoners. “Mijn vrouw en ik waren televisie aan het kijken toen plots de stroom uitviel. Toen ik ging kijken zag ik rookpluimen opstijgen uit de achterbouw”, zucht de 78-jarige Georges.

In geen tijd sloeg het vuur doorheen de hele achterbouw. De keuken en de naairuimte werden net zoals de opslagruimte en het compartiment van de verbrandingsketel compleet in de as gelegd. Een toegesnelde buurman kon niet veel meer doen dan toekijken hoe het vuur de achterbouw verwoestte. “Het knetterend geluid verontruste mij. Toen ik ging kijken zag ik vanaf de oprit de vlammen door het dak slaan. Ik wou nog de tuinslang uithalen maar het vuur was te hevig en breidde razendsnel uit. Het dak en de balken stortten in”, vertelt de buurman.

Auto gespaard

Brandweerzone Oost-Limburg kreeg het vuur onder controle voordat het kan overslaan naar de rest van de woning. “Toen we arriveerden woedde het vuur in volle hevigheid. De vlammen sloegen toe in de houten gebinte en de isolatie van het dak. We hebben een extra tankwagen laten aanrukken vanuit Hoeselt en Genk, de bluswerken hebben uiteindelijk kunnen verhinderen dat het vuur oversloeg op het woonhuis”, verduidelijkt kapitein Frank Parthoens van de brandweerzone Oost-Limburg.

Voor bewoner Georges is er één lichtpuntje. “Het vuur is gelukkig niet overgeslagen op de garage die grenst aan het verwoeste gebouw. Onze auto is gespaard gebleven van het vuur. De komende nacht kunnen we terecht bij familie.”