De geschiedenis van de Grid Girls

Van Grid Boys, Hawaiïan Tropic Girls en stijlvolle airhostessen: Praalmeisjes door de jaren heen.

MC

Rosa Ogawa: de eerste race queen

Rosa Ogawa is de moeder van alle grid girls. Of beter: de grootmoeder, want de mysterieuze Japanse is inmiddels 71 jaar. In de jaren 60 is ze getrouwd met Minoru Kawai, een fabrieksrijder van Toyota. Als haar man haar na een overwinning meeneemt op het podium, wordt ze de ster van de dag. De bijgelovige Kawai promoveert haar tot zijn muze en geluksfee: telkens hij de start neemt, laat hij haar poseren naast de auto. Sponsors beginnen haar uit te spelen in reclamecampagnes (foto) en dat voorbeeld krijgt navolging. De race queens zijn geboren.

Ogawa zelf wordt zangeres en actrice, maar als haar man in 1970 verongelukt in Suzuka, gaat ze een teruggetrokken bestaan leiden.

Hawaiïan Tropic Girls

De pitbabes vinden hun weg naar de VS, en eind jaren 80 ook naar Europa. In Le Mans worden de Hawaiïan Tropic Girls een begrip en in de F1 zijn het vooral de sigarettenmerken die meisjes inschakelen, vaak in tenues die weinig om het lijf hebben. In de jaren 80 komen lycra of latex pakjes op, die bijzonder weinig aan de verbeelding overlaten

In poleposition met Jordan

Eind jaren 90. In een seizoen waarin het Jordanteam er op de piste weinig van bakt, schakelt Eddie Jordan pitspoezen in om zijn sponsors in de verf te zetten. “Commercieel was dat belangrijk. Autosport werd een grote business en de sponsors wilden return on investment. Het was fun, de show kreeg extra flair”, zegt Jordan.

Britse tv-celebrities als Melinda Messenger en Emma Nobel breken in die periode door als grid girl bij Jordan, maar de bekendste is Katie Price, die zich aanvankelijk zelfs gewoon Jordan laat noemen. Als ze onthult dat ze in Monaco op bezoek was bij Ralf Schumacher, maar dat “hij niet in poleposition geraakte” (haar woorden), ontstaat het gerucht dat de Duitser homo is. Later zal ‘de Britse Pamela Anderson’ - waarvan de implantaten een steeds grotere ‘cilinderinhoud’ krijgen - in een van haar autobiografieën zeggen dat ze wél een stop-and-go-relatie had met de jongste Schumacher, die prompt in een huwelijkscrisis belandt. Price is ook vandaag nog een celebrity in Engeland, tegenwoordig weer met een iets normalere cupmaat.

Stijlvolle airhostessen

In het nieuwe millennium trekt de F1 steeds vaker naar het Midden-Oosten. Maar ook die vrouwonvriendelijke landen, waar een blote schouder grensoverschrijdend is, doen mee aan de traditie van grid girls. De meisjes zijn airhostessen in de tenues van hun nationale luchtvaartmaatschappijen (foto). Ook elders in de F1 worden de meisjes steeds zediger en stijlvoller gekleed, vaak met een folkloristische toets. Spandex zie je tegenwoordig alleen in kampioenschappen als MotoGP en DTM.

Grid Boys in Monaco

De voorbije jaren groeit kritiek op de traditie van de grid girls. Le Mans schaft de Hawaiian Tropic Girls af en Monaco experimenteert in 2015 met grid boys. Sebastian Vettel na de race: “Wat was dát zeg? F**k! Je rijdt naar de grid en parkeert je auto achter George of Dave. Waar slaat dat op?”

Drie jaar later schaft de Britse dartsbond de walk-on girls af, de F1 volgt prompt.