Brandweer rukt massaal uit voor zware heidebrand op militair schietterrein

Op het militair schietterrein van Helchteren is zondagochtend rond 7.30 uur een zware heidebrand uitgebroken. Er zijn verschillende brandhaarden gemeld op het grondgebied van Houthalen-Helchteren en Meeuwen-Gruitrode. De brandweer van de zone Oost-Limburg is ter plaatse en krijgt versterking van beide andere Limburgse zones. Er is geen gevaar voor de omwonenden, maar er kan wel sprake zijn van geurhinder door de rook.

“Er zijn verschillende brandhaarden op meerdere kilometers van elkaar en dat is zeer opmerkelijk en uitzonderlijk. Een van de vuurhaarden woedt in Houthalen-Oost en een tweede vuurhaard situeert zich aan de kant van Meeuwen, richting Wijshagen. Eerder in de ochtend heeft de brandweer ook al een brand moeten blussen in de omgeving van de Forelstraat”, zegt commandant Willekens van het schietveld in Helchteren. Hij is op het terrein om de bluswerken samen met de brandweer te coördineren. Ook burgemeesters Alain Yzermans (Houthalen-Helchteren) en Lode Ceyssens (Meeuwen-Gruitrode) zijn ter plaatse.

Geurhinder

“Er zijn rookpluimen van de verschillende brandhaarden zichtbaar, we krijgen ook meldingen binnen van geurhinder”, aldus majoor Aerts van Brandweerzone Oost-Limburg. “Vooral de omgeving van Houthalen-Oost, Meulenberg en De Plas in Houthalen-Helchteren kunnen hiervan last ondervinden. Wie last heeft van de rook of de geur, houdt best ramen en deuren gesloten. Ook ventilatiesystemen in huis schakel je beter uit.”

Agentschap Natuur en Bos is ook aanwezig op het terrein. Aangezien “Brandcode oranje” geldt in de Limburgse natuurgebieden, is er verhoogd risico op brand. De brandweer vraagt iedereen om extra voorzichtig te zijn in bos-en heidegebied en niet te roken of open vuur te gebruiken.

Extrema Outdoor

In de buurt van het schietterrein, aan de Plas in Kelchterhoef, vindt dit weekend het muziekfestival Extrema Outdoor plaats. Momenteel zijn er geen bijzondere maatregelen nodig voor het festivalterrein en de camping. De organisatie is op de hoogte gebracht en staat in contact met de hulpdiensten.

“Een van de vuurhaarden woedt in Houthalen-Oost en een tweede vuurhaard situeert zich aan de kant van Meeuwen, richting Wijshagen. Eerder in de ochtend heeft de brandweer ook al een brand moeten blussen in de omgeving van de Forelstraat”, vervolgt de commandant.

Vijf brandweerkorpsen bestrijden de zware heidebrand. Het gaat om de korpsen van Bree, Hasselt, Genk, Maasmechelen en Heusden-Zolder. De politie heeft alle wegen naar het schietveld afgesloten.

In de omgeving zijn er veel meldingen van rookhinder. De rook hangt tot boven de E314, ook uit Meeuwen komen er meldingen. De brandhaard beweegt zich niet richting de plas in Kelchterhoef, waar dit weekend het muziekfestival Extrema Outdoor plaatsvindt.

Mogelijk wordt een drone ingezet om de precieze omvang van de brand te kennen. De burgemeester van Houthalen-Helchteren volgt de bluswerken ook van naderbij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER