Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Simon Yates verdedigt roze trui met verve in Giro-tijdrit: "Vanaf nu koers ik defensief"

Yates wist de schade te beperken en behoudt een kleine minuut voorsprong op uitdager Dumoulin.Beeld Photo News

Roze trui Simon Yates omzeilde opnieuw een gevaarlijke klip richting eindwinst in de Giro. In de 34 kilometer lange tijdrit verloor hij amper 1:15 op uitdager Tom Dumoulin. Rohan Dennis toonde zich de snelste tegen de klok, voor Tony Martin.

Simon Yates zat al anderhalve week met deze tijdrit in zijn maag. De schrik dat Tom Dumoulin hem uit het roze zou fietsen, zat er goed in. Onnodig, zo bleek gisteren. De Brit hield 34 kilometer lang vlot stand. Tegen specialist Dumoulin slechts 1:15 prijsgeven is een habbekrats.

De 25-jarige Yates is nog maar vijf etappes verwijderd van zijn eerste eindzege in een grote ronde. Opluchting overheerste dan ook. "Toegegeven, dit is mijn beste - langere - tijdrit ooit", vertelde hij achteraf op de persbabbel. "Ik had ook wat meeval: dit parcours lag me. Haast één vlakke lijn van start tot finish. Ideaal om een egaal tempo aan te houden."

Leuk extraatje voor Yates: Tom Dumoulin haalde niet zijn allerbeste niveau. De Nederlander moest vrede nemen met een derde plaats. Niet alleen Rohan Dennis, maar ook Tony Martin deed in Rovereto beter dan de regerende wereldkampioen.

"Meestal start ik in een dergelijke tijdrit het eerste deel behoudend, om naar het einde toe te versnellen en het verschil te maken", vertelde Dumoulin. "Dat heb ik hier niet gekund. Integendeel, in de slotfase zat ik stikkapot. Niet dat ik een slechte tijdrit heb gereden, maar ik ben tot beter in staat.

"Nu, het had sowieso niet volstaan, want Yates heeft het alweer uitstekend gedaan. Opnieuw stel ik vast dat hij in een uitmuntende vorm verkeert en dat hij die gewoon blijft aanhouden. Voor mij is een nieuwe Giro-zege verder weg dan ooit. Alleen een spectaculaire inzinking in de resterende drie bergetappes (donderdag, vrijdag en zaterdag, red.) kan de Brit nog in verlegenheid brengen, maar ik zie het niet gebeuren. Dat hij nog nooit heeft bewezen die topvorm drie weken aan te houden? Er is voor alles een eerste keer, toch? Vorig jaar was dat bij mij het geval..."

'Alleen een spectaculaire inzinking in de bergetappes kan Yates nog in verlegenheid brengen, maar ik zie het niet gebeuren'
Tom Dumoulin

Zware slotweek

Op de vraag of hij zinnens is de rozetruidrager in de slotweek nog aan te vallen, proestte Dumoulin het net niet uit. "Als ik demarreer, verwacht ik dat Yates dubbel zo hard terugslaat. Geef toe, hij was al in elke bergrit beter dan ik. Waarom zou dat plots veranderen?"

Yates zelf toonde wel de bescheidenheid - of was het beleefdheid richting de concurrentie? - om nog enig voorbehoud te maken. Dat hij zich allesbehalve fris voelde, klonk het. Zelfs op de vraag of hij Froome, die in het klassement op 3:50 staat, nog vreesde, antwoordde hij affirmatief.

"In een dergelijke zware slotweek kan er nog zoveel gebeuren. Iedereen die binnen de tien minuten staat, schrijf ik niet af", klonk het met enige zin voor overdrijving.

Veel zorgen hoeft Yates zich niet te maken. Vanaf vandaag past hij overigens een nieuwe tactiek toe. "Vóór deze tijdrit wilde ik op elke slotklim zoveel mogelijk seconden op Tom sprokkelen. Dat hoeft nu niet meer. Defensief koersen wordt de nieuwe aanpak."