© BELGA

Spanje verbreekt diplomatieke relaties met Vlaanderen na uitlatingen van Jan Peumans: “Wij weten nog van niets”

De vertegenwoordiger van Vlaanderen in Spanje verliest zijn diplomatieke status als gevolg van de uitlatingen van Jan Peumans, voorzitter van het Vlaamse parlement. Dat schrijft de Spaanse website ‘El Confidencial’. “Wij weten nog van niets”, zegt Peumans.

lc, neac

De Belgische ambassadeur Marc Calcoen is voor de derde keer deze maand al geconvoceerd bij de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken over Peumans en zijn uitlatingen over het Catalaanse referendum. Het bezoek van minder dan een half uur was gisteravond pas rond iets voor 20 uur afgelopen, ook die details hadden de Spaanse media. Volgens ‘El Confidencial’ heeft Calcoen daar te horen gekregen dat André Hebbelinck, de vertegenwoordiger van de Vlaamse regering, zijn statuut als diplomaat verliest.

“De Vlaamse regering weet nog van niets”, reageert Peumans. Hij heeft vorige week in het parlement nog eens herhaald dat je geen 800 mensen opsluit voor een referendum. “Onder wie Carme Forcadell (activiste en ex-voorzitter van het Catalaanse parlement, nvdr.), een vrouw die geen vlieg kwaad doet. Dat is een democratische rechtsstaat onwaardig, en dat zal ik blijven zeggen. Vorige week hebben we in het Vlaamse parlement een tentoonstelling geopend over de Catalaanse vrijheidsstrijd, waarop ook heel wat Spaanse en Catalaanse pers aanwezig was. Daar zal die minister van Buitenlandse Zaken zich over hebben opgewonden.”

Die tentoonstelling is trouwens geopend door Carles Puigdemont, de afgezette Catalaanse minister-president die in België verblijft.

Vlaams Parlementslid Lorin Parys, een partijgenoot van Peumans, heeft de mededeling van de Spaanse overheid al onder ogen gekregen. Parys spreekt in een reactie van “middeleeuwse praktijken”. “De vrije meningsuiting van een ander land wordt aan banden gelegd. En dat geen enkele vertegenwoordiger van Vlaanderen ooit nog een diplomatieke status kan krijgen in Spanje, is van de pot gerukt.”