Direct naar artikelinhoud
Madonna de mist in: liveshow opsmukken doe je niet ongestraft
Songfestival

Madonna de mist in: liveshow opsmukken doe je niet ongestraft

Beeld rv

Tijdens het optreden van Madonna op het Eurovisiesongfestival, was het zoeken naar de noten die ze wél haalde. Geen zorgen, dacht de Queen of Pop, waarna ze een ‘ge-autotunede’ versie van de performance deelde op het net. Zonder succes, iedereen had de farce meteen door. 

Dat Madonna’s livereputatie niet al te sterk is, is geen geheim. De verwachtingen voor haar optreden op het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv, dat haar naar verluidt  twee miljoen euro opleverde, waren dus niet al te hoog gespannen. 

Het popicoon zong er haar dertig jaar oude klassieker ‘Like a prayer’ alsook ‘Future’, een single van haar nieuwe album Madame X. En zoals sommigen al op voorhand verwachtten, stelde ze teleur: het optreden stond bol van de valse noten en uitschuivers.

Op zich niets nieuws onder de zon: het was niet de eerste keer dat Madonna een dergelijke prestatie neerzette, ware het niet dat het popidool klungelig probeerde om het debacle onder de mat te vegen. De Amerikaanse besloot om een verbeterde versie van het optreden online te delen. Wat niet weet, niet deert; moet ze gedacht hebben.  

Jammer genoeg voor haar, wist iedereen wél al hoe catastrofaal het optreden was gegaan. Het Eurovisiesongfestival is een van de drukst bekeken tv-evenementen ter wereld. Dat detail moet ze even uit het oog verloren zijn. 

Extra probleem voor Madonna: terwijl ze ongegeneerd de gepimpte video deelde, stond op het YouTube-kanaal van het Songfestival nog steeds de originele versie. Iedereen vergeleek de twee optredens al snel met elkaar en spotte de (overduidelijke) verschillen. Ondertussen is de originele video offline gehaald en vind je enkel Madonna’s versie op de officiële kanalen. Dat zette nog meer kwaad bloed en leverde felle kritiek op. 

“Er moet iets mis zijn met mijn oren want de liveversie klonk toch net iets anders”, luidt een van de vele reacties op YouTube. Of: “Kunnen de mensen die haar zang gefixt hebben, mijn problemen ook fixen?” Was dit, zelfs voor een icoon van haar kaliber, de brug te ver?

In onderstaand filmpje wordt de nepversie vergeleken met het originele beeldfragment:

Kroon

Volgens sommige critici was de pijnlijke gebeurtenis een metafoor voor Madonna’s carrière. Die hangt immers al langer in de touwen. De 60-jarige was in de jaren 80 wel de koningin van de popmuziek, veel jonge hedendaagse artiesten hebben haar kroon al langer overgenomen.

Het Eurovisie-optreden doet ook de vraag rijzen waarom ze niet gewoon playbackte. Daarmee, of met het autotunen van een optreden, is op zich ook niets mis. De grootste en bekendste artiesten doen dat aan de lopende band. 

Madonna op het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv.Beeld REUTERS

Juist door Madonna’s slordige aanpak lijkt er sprake te zijn van leugenachtig en vals gedrag. Het wekt in ieder geval opnieuw de indruk dat ze niet zo hoog oploopt met haar fans, die ze bij optredens geregeld uren laat wachten of op hun plaats zet. De vraag die na het voorval bij critici overheerst: wie denkt de zangeres voor de gek te houden? Alleen zichzelf, lijkt het wel.

Wat is Auto-Tune?

Auto-Tune is een softwareprogramma dat zangers en zangeressen corrigeert die live of in de studio vals zingen. Het begon heel onschuldig, als een manier om een zeer emotionele opname van een nummer te perfectioneren. Want wanneer een artiest in de studio telkens hetzelfde liedje bracht tot het perfect klonk, verloor het vaak dat rauwe emotionele kantje. Wie Auto-Tune gebruikt, stelt een paar referentiepunten in op een bepaalde schaal en beslist vervolgens hoever ze hiervan mogen afwijken. Het programma zet gebrekkige klanken dan meteen om op basis van die schaal.

Twintig jaar geleden ging Cher net een stap verder met Auto-Tune en haar team ontdekte dat je een hele nieuwe, bijna robotachtige stemklank kan creëren met die technologie. Andere artiesten zoals Kanye West en T-Pain namen hier een loopje mee. Inmiddels zijn de meningen verdeeld. Is Auto-Tune een makkelijke manier om kleine imperfecties weg te werken of zorgt het ervoor dat iedereen hetzelfde klinkt?