© Daikin

DISCUSSIE. Doet de regering er goed aan om af te stappen van fossiele brandstoffen?

De regering heeft concrete beslissingen genomen om afscheid te nemen van fossiele brandstoffen. Zo mogen er vanaf 2021 geen nieuwe mazoutketels meer verkocht worden en worden nieuwe verkavelingen vanaf 2021 ook niet meer aangesloten op het aardgasnet.

PH

Verwarmen via een warmtepomp of aansluiting op een warmtenet wordt zo stap voor stap de norm. Om het aandeel hernieuwbare energie op te krikken moeten er op een periode van tien jaar ook 12,6 miljoen zonnepanelen bij komen, dat zijn er omgerekend twee per Vlaming.

"We hebben ambitieuze hervormingen doorgevoerd", zegt minister-president Geert Bourgeois. Volgens oppositiepartij Groen gaan we nog bijlange niet ver genoeg. “Minister Tommelein spreekt trots over een verdubbeling van het aandeel groene energie van 6,6 procent nu naar 13 procent in 2030. Maar om de klimaatdoelen van Parijs te kunnen halen hebben we in 2030 30 procent hernieuwbare energie nodig. De Vlaamse regering legt de lat te laag”, aldus Björn Rzoska.

Wat vindt u? Gaat de regering ver genoeg in het aanmoedigen van groene energiebronnen en het afbouwen van fossiele brandstoffen? Of zal dit niet voldoende zijn? Zou u zélf mee een inspanning willen doen met oog op de klimaatdoelstellingen? Laat het ons hieronder weten. Wij bundelen in de maandagkrant een verzameling van de reacties.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER