© Robbie Depuydt

DISCUSSIE. Opsluiting Borgerhouts gezin: uithaal naar Dienst Vreemdelingenzaken terecht?

“De dienst Vreemdelingenzaken vindt het belang van het kind niét belangrijk, en dat blijkt uit dit dossier.” Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen haalt hard uit na de opsluiting van een Armeens gezin uit Borgerhout. Moet er naar Nederlands model een ‘kinderpardon’ komen in dossiers rond uitgeprocedeerde asielzoekers?

ph

Ouders en twee dochters van 8 en 2, die tot voor kort in Borgerhout woonden, wachten in het gesloten gezinscentrum van Steenokkerzeel op uitwijzing. De kinderrechtencommissaris haalt uit naar deze keiharde maatregel: “Er is 4,5 jaar lang géén contact geweest tussen DVZ en het gezin. Kinderen onderbrengen in zo’n gesloten unit is nochtans de àllerlaatste maatregel.”

In Nederland groeit een politiek draagvlak over een ‘kinderpardon’, versoepelde regels voor kinderen die kunnen leiden tot een onmiddellijke stopzetting van dossiers waar kinderen bij betrokken zijn. Moet het bij ons ook op die manier worden aangepakt? Of moet, zoals Maggie De Block aankondigt, gedwongen uitzetting van gezinnen mogelijk blijven?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een bundeling van de reacties komt dinsdag in Gazet van Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER