Direct naar artikelinhoud
sport

De coolste meisjes van de basisschool trekken tegenwoordig naar de kickboksclub

Rouwayda (11) uit Merksem kickbokst sinds twee jaar.Beeld Joel Hoylaerts / Photonews

Jonge meisjes willen tegenwoordig low- en highkicks uitdelen. Telde kickboksfederatie VKMBO in 2012 slechts twee vrouwelijke leden tussen zes en tien jaar, dan waren dat er eind vorig jaar al 264. ‘Weet wel: onze tienjarigen rammen echt niet voortdurend op elkaars hoofd.’

“Je mag een beetje bang zijn van mij.” Rouwayda uit Merksem is elf, knutselt graag en sinds twee jaar kickbokst ze. “Ik had het op televisie gezien, het zag er heel leuk uit en papa en mama vonden het ook oké”, zegt ze. Lowkicks, highkicks: In de twee jaar dat Rouwayda lid is van The Bulldogs, de kickboksclub van Daniella Somers in Antwerpen, heeft ze al een heel arsenaal technieken onder de knie gekregen. “Ondertussen heb ik al zes wedstrijden gebokst: paar keer gewonnen, paar keer verloren, maar altijd heel fijn. En supercool om op school te vertellen, natuurlijk.”

Rouwayda is niet alleen. Vechtsporten zitten al een tijdje in de lift. Ook het kickboksen surft mee op die golf. De VKBMO (Vlaamse Kickboks Muaythai & MMA Organisatie vzw) telde 3.660 leden in 2012. Vandaag zijn het er dubbel zoveel: 7.373. Opvallend is ook de vervrouwelijking: in 2012 waren nog geen 18 procent van de leden vrouwen, eind vorig jaar ging het al om 26 procent. 

“We zien een grote instroom van dames rond de 20-22 jaar”, zegt Patrick Van Acker, voorzitter van VKBMO. “Maar misschien nog veel opmerkelijker: veel van onze clubs krijgen steeds meer jonge meisjes over de vloer. In de leeftijdscategorie van 6 tot 10 jaar zijn we bij de meisjes in nauwelijks zes jaar van 2 naar 264 leden gegaan.”

‘Iedereen beseft stilaan dat de focus helemaal niet ligt bij het agressieve’
Britt Van Vucht, kickbokstrainer

Motorische ontwikkeling

Was kickboksen jarenlang een testosteronbastion met een twijfelachtig imago, dan is dat beeld de voorbije jaren compleet bijgesteld. “De sociale media zijn heel belangrijk geweest”, meent Van Acker. “In de traditionele media zul je zelden of nooit iets terugvinden over kickboksen, maar op Facebook en Instagram kunnen jongeren foto’s en filmpjes posten van hun trainingen. Zo geven ze het virus aan elkaar door. Daarnaast heeft de populariteit van een videogame als Tekken zeker ook jongeren aangezet om eens in het echt een kickbokstraining te volgen.”

Jonge vrouwen gaan voornamelijk kickboksen om fit te worden en te blijven, voor het sociaal contact ook. Bij de allerjongste meisjes ligt dat anders, denkt Britt Van Vucht, kickbokstrainer van onder meer Rouwayda. “Door het verbeterde imago van onze sport zien steeds meer ouders dat kickboksen een uitstekende sport is voor de motorische ontwikkeling van hun kinderen. Iedereen beseft stilaan dat de focus helemaal niet ligt bij het agressieve, maar dat we werken aan coördinatie, evenwicht en beheersing.”

Dat ouders van meisjes in #MeToo-tijden hun dochters wat weerbaarheid willen aanleren, wordt weggelachen. “Dat speelt op die leeftijd niet”, zegt Patrick Van Acker. “Bij de jongedames zullen er misschien zijn die om die reden een lidkaart aanschaffen, maar niet bij de allerkleinsten. Tegelijk staat vast dat al wie een tijdje kickbokstraining volgt aan zelfvertrouwen zal winnen. Extra weerbaarheid is een gevolg, maar zelden een doel op zich.”

Samen met de meisjes stijgt ook het aantal jonge jongens dat gaat thaiboksen. Waardoor de vraag gesteld moet worden: is het wel goed om kinderen op die leeftijd aan vechtsport te laten doen? In hun boek Sportouders oordelen sportarts Tom Teulingkx en journalist Marc Geenen  alvast dat “de risico’s voor de hersenen te groot zijn: sporten waarbij het de bedoeling is de tegenstrever schade toe te brengen, moeten voor minderjarigen worden verboden”, luidt het.

Patrick Van Acker countert: “Ik heb niet de indruk dat deze auteurs veel van kickboksen kennen. Zij gaan ervan uit dat onze tienjarigen voortdurend op elkaars hoofd rammen, maar dat is helemaal niet zo. Tot twaalf jaar zijn slagen op het hoofd verboden en tot zestien worden ze slechts heel beperkt toegelaten. Bovendien heb je het dan over wedstrijden, maar meer dan 90 procent van onze leden neemt niet deel aan competities en komt louter trainen om fysiek en mentaal in orde te zijn.”

Kortom, wat op het eerste gezicht een beetje bizar lijkt – kickboksende meisjes – is misschien zo gek nog niet? “Als de trainingen op een verantwoorde, gecontroleerde en niet-agressieve manier worden gegeven – en dat is zo bij al onze Vlaamse clubs – dan is kickboksen sowieso een van de meest complete sporten.”