Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

N-VA zet Michael Freilich als ‘wit konijn’ op Antwerpse Kamerlijst

Michael Freilich.Beeld BELGA

Hoofdredacteur van Joods Actueel Michael Freilich krijgt als ‘wit konijn’ de vijfde plaats op de Antwerpse N-VA-Kamerlijst voor de verkiezingen van 26 mei. Dat is bevestigd aan onze redactie. Jan Jambon trekt de lijst, Kamerlid Peter De Roover wordt lijstduwer.

“Na 12 jaar als hoofdredacteur van Joods Actueel is het tijd voor een nieuw hoofdstuk”, zegt Freilich. “De keuze voor de N-VA lag voor de hand. Mijn grootvader was een fiere flamingant. Hij vond het heel belangrijk dat de joodse gemeenschap de Nederlandse taal beheerste. Ik wil in het parlement vooral werken rond thema’s als migratie, terreur en extremisme. Ik ga er vechten als een échte Vlaamse leeuw.”

“Het Marrakeshpact heeft voor mij de doorslag gegeven”, stelt Freilich. “Ik pleit voor een gecontroleerde migratie naar Canadees model en ben bang dat met Elio Di Rupo als premier de deuren weer wijd open zouden gaan. Verder wil ik me ook bezighouden met de aanhoudende terreurdreiging, want het is niet normaal dat er nog altijd soldaten nodig zijn aan onze scholen.”

Twitter bericht wordt geladen...

Naast zijn hoofdredacteurschap wordt Freilich vaak opgevoerd als woordvoerder van de Joodse gemeenschap in Antwerpen. Vanop de vijfde plaats is zijn kans op een zetel in het parlement zeer groot. “Ik wil er zijn voor alle leden van de partij en alle Vlamingen, niet alleen voor de Joodse gemeenschap”, benadrukt hij.

‘Ik wil er zijn voor alle leden van de partij en alle Vlamingen, niet alleen voor de Joodse gemeenschap’
Michael Freilich

De Wever: “Belangrijk voor onze stad”

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever toont zich verheugd met de aanwinst. “De Joodse gemeenschap is belangrijk voor onze stad en levert al lang een mandataris in onze gemeenteraad, maar we zouden het waarderen als er ook iemand naar het nationale parlement zou gaan, en dat zou dus nu Michael Freilich kunnen zijn”, zegt De Wever. “Ik heb in het verleden al vaak met hem gepraat over de maatschappij en met hem naar bepaalde oplossingen gezocht, maar nu is de dag gekomen dat hij dat omzet in een concreet politiek engagement, hoewel dat toch niet evident was.”

N-VA maakte eerder al bekend dat oud-minister Jan Jambon als “kandidaat-premier” de lijst zal trekken. Peter De Roover is op dit moment fractieleider van de partij in de Kamer.

Joods Actueel zal eerstdaags een vacature uitschrijven voor een nieuwe hoofdredacteur, ondertussen neemt algemeen directeur Terry Davids het hoofdredacteurschap op zich, zo staat er op de website te lezen.

Twitter bericht wordt geladen...

Meer lezen

Portret van Peter De Roover, de meest onwaarschijnlijke partijsoldaat van N-VA

Herlees het ‘Groot Onderhoud’ met Freilich uit 2016: “Moslims kunnen veel leren van joden”