Michael Freilich is wit konijn op Antwerpse Kamerlijst N-VA en zet in op thema’s migratie, terreur en extremisme

Michael Freilich zal de vijfde plaats bekleden op de Antwerpse Kamerlijst van de N-VA voor de verkiezingen van 26 mei. Dat werd maandagmiddag bekendgemaakt op een persconferentie van N-VA. Op de persconferentie zei Freilich zich vooral de thema’s migratie, terreur en extremisme aan te trekken. De lijst wordt getrokken door Jan Jambon en geduwd door Peter De Roover.

JoRo

Michael Freilich wordt vaak opgevoerd als de woordvoerder van de Joodse gemeenschap in ons land en was tot nu de woordvoerder van het tijdschrift Joods Actueel. Die functie zal hij nu afstaan.

Met een vijfde plaats op de Kamerlijst voor de provincie Antwerpen is Freilich vrijwel verzekerd van een zitje in het federale parlement.

Op de persconferentie werd Freilich geflankeerd door lijsttrekker Jan Jambon en N-VA-voorzitter Bart De Wever. De Wever zei dat de gesprekken met Freilich in een stroomversnelling waren gekomen na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.

© WoWi

Zijn keuze voor N-VA was voor Freilich de evidentie, omdat hij met de Vlaams-nationalisten veel standpunten deelt, voornamelijk op vlak van migratie, terreur en extremisme. “De chaos met ongecontroleerde migratie kan niet langer”, zei Freilich op de persconferentie. Het tweede thema dat hem als lid van de Joodse gemeenschap erg aanbelangt is terreur. “Is het normaal dat er nog steeds zwaarbewapende soldaten onze scholen en straten moeten bewaken?”, vraagt hij zich af. Ook extremisme ziet Freilich als een kwaal dezer dagen. “Als jood is het niet altijd evident om op straat met een keppel rond te lopen”, aldus Freilich.

Freilich zegt bij de verkiezingen niet alleen te willen opkomen voor de joodse gemeenschap. “Ik ben er voor alle leden van de partij en voor alle Vlamingen. Ik zal nu strijden als een echte Vlaamse Leeuw.”

Freilich zei ook met spijt in het hart afscheid te moeten nemen van Joods Actueel. “Ik zag het twaalf jaar geleden als mijn taak om de Joodse gemeenschap een gezicht te geven. Ik heb nu beslist om een nieuw hoofdstuk te schrijven.”

Aan het eind van de persconferentie spelde Jan Jambon Freilich symbolisch een N-VA-pinnetje op.

© BELGA

Freilich zelf loste voor de persconferentie een schot voor de boeg met deze cryptische tweet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Clash met De Wever

Freilich staat bekend als een felle verdediger van de Joodse waarden en van de staat Israël. Hij durft mensen die kritisch zijn voor de joodse zaak wel eens antisemitisme te verwijten.

In 2007, toen voormalig burgemeester Patrick Janssens (sp.a) zijn excuses aanbood aan de Joodse gemeenschap voor de houding van het stadsbestuur tijdens de Tweede Wereldoorlog, noemde toenmalig gemeenteraadslid Bart De Wever (N-VA) die uitspraken nog “gratuit”. Hij riep de toorn van veel mensen en ook van Freilich over zich af. “Indien de geschiedenis zich ooit zou herhalen met De Wever als burgemeester van Antwerpen, zou ik mij ten zeerste zorgen maken over wat er met mij en mijn joodse medeburgers zou gebeuren”, schreef hij in De Standaard. Vervolgens draaide De Wever hard aan het stuur en nuanceerde hij zijn uitspraak.

Omar Fathi, kersvers Antwerps gemeenteraadslid voor Groen, is alvast erg scherp op Facebook.

LEES OOK. Valerie Van Peel krijgt tweede plek op Antwerpse N-VA-Kamerlijst, Peter De Roover duwt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER