© Boumediene Belbachir

VIDEO. Vandaag is het niet alleen Blue Monday, maar ook Internationale Knuffeldag: “Door de ochtendrush komt het er thuis niet altijd van”

Vandaag is het Internationale Knuffeldag. Op die dag wil SOS Kinderdorpen aandacht besteden aan het belang van liefdevolle zorg, en de rol die knuffelen daarbij speelt. Inmiddels zijn er in België tachtig scholen met een ‘kus- en knuffelzone’. De Stedelijke Basisschool in Kuringen is er daar een van.

sd

© Boumediene Belbachir

Kinderen die voldoende fysieke en emotionele aandacht krijgen, groeien op tot meer zelfzekere, empathische en onbezorgde volwassenen, stelt SOS Kinderdorpen. Daarom wil de organisatie ouders zoveel mogelijk aanmoedigen om bewust hun kinderen te knuffelen.

In de Stedelijke Basisschool in Kuringen kwam de vraag voor een kus- en knuffelstrook vanuit de ouderraad. “We merkten dat ouders vaak de kinderen de schoolpoort binnen lieten gaan zonder kus of knuffel”, legt Inge Bernaers van de ouderraad uit. “We zijn dan op zoek gegaan naar een strook en zo zijn we bij SOS Kinderdorpen terechtgekomen.” De school koos bewust voor een halve cirkel in plaats van een lijn. “Zo’n cirkel is speelser, en er passen ook meer mensen rond”, aldus Inge.

© Boumediene Belbachir

Duidelijk afscheid

© Boumediene Belbachir

De leerkrachten en de directie van de school waren blij met het initiatief van de ouderraad. “Het moment van afscheid maakt voor kinderen duidelijk dat de dag begint. Ouders geven hun kind nog een dikke kus en knuffel en dan gaan de kinderen door de schoolpoort. We vragen ouders vervolgens om wat verder weg te gaan, uit het zicht van hun kinderen. Vooral kleinere kindjes hebben het soms moeilijk als ze mama of papa blijven zien”, vertelt juf Anneleen Bex.

Ochtendrush

Tanja Garcia maakt elke ochtend gebruik van de kus- en knuffelstrook wanneer ze haar dochtertje Laura (7) aan de schoolpoort afzet. “De strook zorgt ervoor dat ik ’s morgens bewust even tijd neem om mijn dochter te knuffelen. Thuis komt dat er in de ochtendrush niet altijd van.” Ook praktisch is het volgens Tanja een goed initiatief. “Vroeger stond het hier ’s ochtends bomvol ouders aan de poort. Kinderen geraakten amper door de massa om de speelplaats te betreden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer