Zon maakt plaats voor (zware) regenval en onweer, KMI waarschuwt met code geel

Het is donderdagnamiddag tijdelijk nog zonnig in het noorden en noordoosten van het land, zo meldt het KMI. In het zuiden en oosten is er kans op onweerachtige buien. Vanaf 14 uur geldt er in meerdere (Vlaamse) provincies code geel voor onweer.

mtm
Bron: BELGA

In de loop van de namiddag wordt het overal wisselend bewolkt. Door de zwakke stroming bewegen de buien maar langzaam, waardoor er lokaal erg veel regen in korte tijd kan vallen. Er is ook kans op hagel. Tegen de late namiddag en avond kunnen de buien ook het westen bereiken.

De maxima liggen tussen 14 en 19 graden langs de grens met Frankrijk en in de Ardennen, en tussen 20 en 23 graden in het centrum. De wind waait aan zee soms vrij krachtig. Tijdens de nacht wordt het zwaarbewolkt en neemt de kans op onweer geleidelijk af.

Donderdag vanaf 14 uur tot en met vrijdagochtend 2 uur geldt er in meerdere provincies code geel voor onweer. Dat is onder meer het geval in de Vlaamse provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. In Wallonië is alleen in Henegouwen code geel niet van kracht.

© KMI

Vrijdagochtend is het nog zwaarbewolkt met regen. In de loop van de dag wordt het vanuit het zuiden ook droog bij een wisselende bewolking. Het wordt minder zacht: we halen nog maxima tussen 11 en 15 graden. De wind waait eerst matig tot vrij krachtig en aan zee vrij krachtig tot krachtig. Geleidelijk neemt de wind af.

Zaterdag is het eerst droog met brede opklaringen in de noordelijke landshelft en veel wolkenvelden in het zuiden. In de loop van de dag wordt het overal wisselend tot zwaarbewolkt met vanaf de middag kans op buien. Lokaal kan daar een onweer bij zitten. De maxima schommelen tussen 12 en 17 graden.

Zondagochtend zijn er in veel streken opklaringen en lokaal wat ochtendgrijs. Hierna neemt de bewolking toe en kan er lokaal een bui vallen. Vooral tegen de avond kunnen er wat meer buien vanaf Frankrijk het land in trekken. We halen 13 tot 19 graden.

Ook maandag zijn er nog buien mogelijk bij maxima tussen 13 en 18 graden.

Dinsdag kan er nog wat regen vallen. De maxima liggen tussen 14 en 20 graden.

Woensdag lijkt het meestal droog te blijven. Maxima rond 18 graden in het centrum van het land.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen