AFP or licensors

Helft Belgische lgbtq+'ers vermijdt hand in hand te lopen met partner, 1 op de 7 is voorbije jaren ook echt aangevallen

Meer dan de helft van de Belgische lgbtq+'ers vermijdt bewust om hand in hand met hun partner over straat te lopen. Dat blijkt uit een grootschalige bevraging van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA). Maar liefst 1 op de 7 lgbtq+-personen kreeg in de voorbije 5 jaar te maken met geweld. 

De resultaten zijn afkomstig uit een grootschalige studie van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) bij 100.577 personen uit 30 Europese landen, onder wie een kleine 2.000 Belgen. In het rapport worden de ervaringen, opvattingen en uitdagingen beschreven waarmee lgbtq+-personen in Europa worden geconfronteerd.

Met lgbtq+ wordt de groep mensen aangeduid die zichzelf niet als heteroseksueel beschouwt of die vindt dat zijn/haar/hun genderidentiteit niet overeenkomt met zijn/haar/hun geboortegeslacht. Het FRA spreekt van een "langzame, maar geleidelijke vooruitgang", waarbij discriminatie op een hoog niveau blijft, maar wel geleidelijk afneemt.

Is het onderzoek wel representatief?

Het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) koos voor een online bevraging omdat lgbtq+-mensen soms "moeilijk te bereiken" zijn met traditionele methodes zoals deur-aan-deurbevragingen. Respondenten konden ook zelf kiezen of ze de enquête invulden of niet ('opt-in' in het jargon). Daarmee voldoet de studie eigenlijk niet aan de statistische criteria om ze representatief te kunnen noemen.

Het FRA erkent dat, maar verzekert dat het onderzoek "zo representatief als mogelijk" is. Zo is er het grote staal - meer dan 100.000 respondenten - dat nauwkeurig werd afgewogen tegen de lgbtq+-populatie in elk land en tegen de eventuele over- of ondervertegenwoordiging van elke lgbtq+-groep.

Het FRA zegt ook "krachtige instrumenten en methodologieën" te hebben gebruikt tegen pogingen om de resultaten te vervalsen of het onderzoek te ondermijnen.

Toch doen de Belgische resultaten soms nog even slikken. Zo zegt nog altijd 53 procent van de lgbtq+'ers dat ze "vaak of altijd" vermijden om hand in hand te lopen met hun partner. Nog eens meer dan 1 op de 4 (27 procent) vermijdt bepaalde plekken om niet aangevallen te worden. 

De lgbtiq+-gemeenschap wordt steeds opnieuw aangeduid als zondebok. Dan hoeft het ons niet te verbazen dat die mensen zich niet langer veilig voelen op straat

Rémy Bonny van mensenrechtenorganisatie Forbidden Colours

Rémy Bonny van mensenrechtenorganisatie Forbidden Colours, die strijdt voor de rechten van de lgbtq+-gemeenschap, is "helaas niet verbaasd" over de cijfers, zo zegt hij aan onze nieuwspodcast 'Het kwartier'. "We hebben de voorbije jaren een verrechtsing van de samenleving gezien, niet alleen in Oost-Europa, maar ook in België. De lgbtq+-gemeenschap wordt steeds opnieuw aangeduid als zondebok. Dan hoeft het ons niet te verbazen dat die mensen zich niet langer veilig voelen op straat."

15 procent, zowat 1 op de 7 respondenten dus, is in de voorbije 5 jaar effectief al eens aangevallen. 6 procent kreeg in de voorbije 12 maanden te maken met geweld. Meer dan de helft van de respondenten werd in het voorbije jaar op z'n minst lastiggevallen.

Pesterijen

1 op de 3 lgbtq+'ers (30 procent) voelde zich het voorbije jaar in het dagelijkse leven gediscrimineerd door zijn/haar/hun geaardheid, bijvoorbeeld bij een restaurantbezoek, in het ziekenhuis of in de winkel. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2019. Maar omdat slechts 1 op de 10 betrokkenen incidenten meldt, blijft discriminatie veelal onzichtbaar, zegt het FRA. 

Nog een triest cijfer: twee derde (67 procent) van alle Belgische respondenten zegt tijdens zijn/haar/hun jaren op school het slachtoffer te zijn geworden van pesterijen, plagerijen, beledigingen of bedreigingen omdat ze zich tot de lgbtq+-gemeenschap rekenen. In 2019 was dat nog 50 procent. 

"Of dit nu echt een respresentatieve steekproef is of niet: het is wel een feit dat meer mensen zich geneigd hebben gevoeld om die enquête in te vullen en om discriminatie aan te geven", stelt Bonny. "Dat geeft op z'n minst aan dat het gevoel van onveiligheid gestegen is."

"Schokkend"

"De nieuwe cijfers zijn schokkend", zegt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Marie-Colline Leroy (Ecolo). "Ze tonen aan dat er ook in ons land nog veel werk nodig is om gelijke rechten en vrijheden voor lgbtq+-personen te garanderen."

"Een van de problemen die ik in het bijzonder wil benadrukken is de strijd tegen online haat. Ik hoop dat het volgende parlement vooruitgang kan boeken op dit gebied door artikel 150 van de grondwet te herzien, zodat online haat tegen lgbtq+-personen effectief kan worden tegengegaan."

Meest gelezen