Consumentenorganisatie Testaankoop buist 4 zonnecrèmes: "Ze bieden niet de bescherming tegen de zon die ze beloven"

4 van de 10 lichaamszonnecrèmes met factor 50 en 50+ die Testaankoop heeft getest, voldoen niet. Dat zegt de consumentenorganisatie. De zonnecrèmes bieden niet de bescherming tegen de zon die ze beloven.

Voor 3 producten gaat het om onvoldoende bescherming tegen UVB-stralen: de Nivea Sun Kids ultra protect & play SPF 50+, Solait (Kruidvat) Hydra 24h sunmilk SPF 50 en Cien Sun (Lidl) Kids sun protect cream SPF 50. Uit de testen blijkt dat ze maar een beschermingsfactor 30 bieden.

Eén product biedt onvoldoende bescherming tegen UVA-stralen: Decathlon Roll on solairesun mineral SPF 50+. 

Testaankoop testte in totaal 22 producten die beschikbaar zijn op de markt. 2 producten die slecht scoorden in eerdere tests zijn nog altijd te koop: Bioderma Photoderm Lait Ultra SPF 50+ en Biosolis Kids Zonnemelk SPF50+. 

Testaankoop raadt alle 6 deze producten af. "Wanneer zonnecrèmes niet de bescherming bieden die ze beloven, kan je sneller verbranden, en verhoogt het risico op huidkanker. Wie ze toch in huis heeft en wil blijven gebruiken, zal vaker moeten smeren dan met een goed scorende zonnecrème met factor 50 of 50+", zegt de organisatie dinsdag.

Die heeft ook alle resultaten doorgestuurd naar de FOD Volksgezondheid.

Ook milieu-impact werd onderzocht

Naast de effectiviteit analyseerde Testaankoop ook de milieu-impact van zonnecrèmes op basis van verschillende aspecten, zoals de toxiciteit en afbreekbaarheid van ingrediënten, hoeveel crème er aan de binnenkant van de verpakking blijft plakken en samenstelling van de verpakking.

Van de 22 producten die ondertussen al zijn geanalyseerd, scoorden er slechts 5 relatief goed. Weleda Edelweiss Sunscreen Lotion Sensitive SPF 50 kreeg de beste score dankzij de milieuvriendelijke ingrediënten. 

"We kunnen alleen maar concluderen dat er nog een lange weg te gaan is om aan consumenten een product aan te bieden dat zowel effectief is als milieuvriendelijk", besluit Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop.

Meest gelezen