Direct naar artikelinhoud
NieuwsbriefOchtend

Volkskrant Ochtend: Niet elke boer baalt van de droogte | Kleine producenten van oer-Hollandse specialiteiten in de knel

Goedemorgen. Niet alle boeren balen van de droogte: door schaarste kunnen telers van ijsbergsla of bloemkool zo het dubbele vragen voor hun gewassen. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: kleine voedselproducenten van oer-Hollandse specialiteiten raken in de knel, waarschuwt chef-kok Joris Bijdendijk. ‘Straks hebben we nog maar één soort kip en smaken alle kazen hetzelfde.’

Producenten van streekproducten komen in de knel door regelgeving.Beeld Marcel van den Bergh

Terwijl u sliep

Voor sommige boeren is de droogte een zegen: ‘Telers van bloemkool springen een gat in de lucht’
Voor veel boeren is de aanhoudende droogte in Nederland en andere delen van Europa een zegening. Van gewassen als ijsbergsla zijn de prijzen verdubbeld, constateert land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland.

Van Agt wil graag getuigen in proces over treinkaping De Punt
Oud-premier Dries van Agt wil graag getuigen in het proces over de beëindiging van de treinkaping bij De Punt in Drenthe in 1977. ‘Ik hoop bijna dat ik word opgeroepen. Dan zal ik vertellen hoe de waarheid is’, zei Van Agt woensdag in het radioprogramma Dit is de Dag

Provincie Noord-Holland maakt overtredingen chemiebedrijven direct openbaar
De provincie Noord-Holland gaat per 1 september overtredingen van chemiebedrijven openbaar maken. Dit gebeurt nu alleen nog in de provincie Zuid-Holland.

Noodtoestand in Turkije twee jaar na couppoging beëindigd

Na twee jaar is in Turkije de noodtoestand opgeheven. Die werd kort na de mislukte staatsgreep in 2016 afgekondigd en verliep in de nacht van woensdag op donderdag.

Vandaag in het nieuws

Antiradicaliseringsambtenaar Saadia ait-Taleb verschijnt voor de rechter. Ze wordt vervolgd voor het versturen van valse facturen. Bij VDL Nedcar, waar BMW’s en Mini’s worden gemaakt, legt een deel van het personeel vanaf vanavond 48 uur het werk neer. Theresa May bezoekt Noord-Ierland. De Iers-Noordierse grens is een heet Brexit-hangijzer.

Aanraders van de redactie

Amsterdam-Oost wil pokébowls, weet Deliveroo. En dus komen die er
Deliveroo is bekend als maaltijdbezorger, maar sinds kort runt het bedrijf ook zelf restaurants. Vanuit een nieuwe hippe foodhall in Amsterdam-Oost levert Deliveroo pokébowls en rijsttafels aan de wijk: een nieuwe fase in de jacht op een groter aandeel van de bezorgmarkt.

Een bezorger van Deliveroo aan het werk.Beeld Pauline Niks

Regels voor industriekip nekken oer-Hollandse Chaamse Hoen
Kleine voedselproducenten van oer-Hollandse specialiteiten raken in de knel, waarschuwt chef-kok Joris Bijdendijk. De regelgeving is te veel afgestemd op de industrie. ‘Straks hebben we nog maar één soort kip en smaken alle kazen hetzelfde.’ Dus gaat hij donderdag het gevecht aan met minister Schouten van Landbouw.

Bert Oele en Erwin Kokkelkoren, de cowboys van hiv-land: ‘Die ziekte? Ach, in elk leven gebeurt wel wat’
Van reguliere aidsorganisaties – ‘net kerkjes’ – moeten ze niets hebben. In de documentaire en expositie I will speak, I will speak! van aidsoverlevers Erwin Kokkelkoren en Bert Oele draait hiv om mensen, niet om stigma’s. 

Erwin Kokkelkoren (links) en Bert Oele.Beeld Erik Smits

Voor radicaal-islamitische partijen in Pakistan is moordenaar Mumtaz Qadri een martelaar van de blasfemiewet
De radicale moslim die opgehangen werd omdat hij een gouverneur doodde, is nu voor veel Pakistanen een held. Politici hopen daarvan te profiteren bij de komende verkiezingen.

Er is nog water genoeg in Nederland - en anders geven we gewoon de suikerbieten op
Drinkwaterbedrijven adviseren vanwege aanhoudende droogte al dagen om zuinig om te springen met water. Toch is van nijpende tekorten nog lang geen sprake, zo luidt de boodschap van de vierde Droogtemonitor.

Een kwestie zoals de grens tussen een fijne ervaring en een zedendelict verdient betere reacties dan puberaal of sentimenteel gezanik
Zo schrijft Nadia Ezzeroili in haar column want ‘je hoort de reagurende labbekakken al roepen: ‘Moeten we dan voortaan een contract tekenen voordat we na een avondje stappen met iemand mogen neuken?’’