© Michiel Devijver NTgent

An Miller en Filip Peeters spelen gezinsdrama met eigen dochters

Acteurskoppel An Miller en Filip Peeters zijn begonnen met de repetities voor een stuk theater zonder weerga: het reconstrueren van waargebeurd gezinsdrama, compleet met hun twee tienerdochters. ‘Familie’ heet het stuk.

kristof bohez

“Straf hé?”, aldus Filip Peeters. Na 23 jaar wegblijven van het theaterpodium keert hij straks terug met wat zijn moeilijkste stuk ooit moet zijn: Familie, of de reconstructie van een gezinsmoord, met op datzelfde podium zijn bloedeigen gezin.

Worden in de voorstelling avond na avond vermoord: Leonce (13) en Louisa (14), de dochters die Peeters heeft met An Miller. Zij speelt in het stuk ook de moeder van het gezin.

Wie de kinderen uiteindelijk om het leven zal brengen, is nog niet duidelijk. Papa? Mama? Misschien allebei? “Het is de bedoeling dat we op zoek gaan naar de déclic die ervoor zorgt dat mensen tot zoiets in staat zijn”, aldus Peeters. “We baseren ons op waargebeurde zaken.”

Dochters beslissen

“Milo Rau, artistiek leider van NTGent, vroeg aan mijn vrouw of zij de vrouwelijke rol wou spelen”, zegt Peeters. “Dan zie ik mijn kinderen die op internaat zitten nooit meer”, zei An.

“Na een korte stilte vroeg Milo dan of ze het niet aan de kinderen kon vragen, en aan mij. Onze dochters mochten de beslissing nemen, en hebben ons daarbij veel meer overtuigd dan wij hen. Ze willen proeven van het theaterleven. Wie ben ik dan om hen tegen te houden? Er was wel één grote voorwaarde: school mag er niet onder lijden. We zijn er ons van bewust dat er een risico is. Ze zijn net op een leeftijd dat ze wat afstand nemen van onze bemoeienissen, en net nu moeten ze in de weekends en de vakanties repeteren. Het is een avontuur, we weten dat er crisissen kunnen zijn.”

Het stuk gaat op 4 januari in première en trekt daarna rond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer