Direct naar artikelinhoud

Het leven is meer dan fulltime werken

De ingezonden brieven van donderdag 14 december.

Hier wordt hard gewerkt.Beeld anp

Brief van de dag: Leven is meer dan fulltime werken

Ik ben een fan van Heleen Mees. Zij heeft mij er jaren geleden al van overtuigd dat veel van de emancipatieachterstand bij de vrouw zelf ligt en dat vrouwen niet moeten berusten in tweederangsbaantjes dan wel een tweederangsleven. En dat uitbesteding van allerlei klusjes zoals schoonmaken, overhemden strijken, schoenen poetsen, kinderen ophalen, meer ruimte voor jezelf oplevert én lager opgeleide vrouwen aan werk en daardoor aan onafhankelijkheid kan helpen. Tot zover. Wat ik moeilijk blijf vinden, is dat zij meer en meer (zie bijvoorbeeld haar column van 13 december) het fulltime (in dit geval vijf dagen per week) werken tot de belangrijkste bezigheid van het leven verheft. En dat dat volgens haar tot meer welbevinden zou leiden. Ik ben ervan overtuigd dat het leven uit meer bestaat dan uit betaald werken alleen en dat de mensheid beter af is met mensen (mannen en vrouwen) die een optimale mix hebben van betaald en onbetaald werken, en léven. Die veertig uur is tenslotte ook maar parttime in een hele week, en die veertig jaar tot je pensioen ook, dus waarom geen andere streefgetallen kiezen?

Hanneke Dominicus, Voorburg

Rugbyspelers

Tijdens een matpartij na de stadsderby tussen Manchester City en United gedroeg een van de betrokken spelers zich volgens getuigen 'als een rugbyspeler'. De gebeurtenissen die in het artikel worden beschreven roepen bij mij vooral het beeld op van een stel voetballers die zich gedragen als, nou ja, een stel voetballers.

Zoals ik de rugbysport de afgelopen jaren heb leren kennen, als ouder en als hulptrainer van het team van mijn zoon (10), zul je dergelijk gedrag daar niet tegenkomen. De normen en waarden van het rugby, respect, discipline, integriteit, worden vanaf de jongste jeugd actief bijgebracht en uitgedragen.

Ik kan iedereen die het soort gedrag als in het artikel beschreven zat is aanraden een keer een rugbywedstrijd te bezoeken, om te ervaren dat het ook anders kan. Ik nodig de redactie uit meer aandacht te besteden aan deze 'hooligan's sport played by gentlemen'.

Gijs Lampe, Delft

Je zal dergelijk gedrag niet tegenkomen bij rugby

Uit de gratie

Het ooit zo gewilde exportproduct, de Nederlandse trainer, is, nu ook Peter Bosz ontslagen is, uit de internationale gratie geraakt. Wanneer je het verband legt tussen de teloorgang van 'ons' voetbal en de blijkbaar achterhaalde visie van deze voormalige Nederlandse toptrainers kun je haast niet anders concluderen dan met de wijze woorden van Johan Cruyff: wij hebben het uitstekend gedaan, simpelweg omdat we niet beter konden.

Arjen Boswijk, Groningen

Wij hebben het uitstekend gedaan, simpelweg omdat we niet beter konden
Johan Cruijff

Onafhankelijk onderzoek

In een brief op de Opinie&Debat-pagina van de Volkskrant van afgelopen maandag wordt wel heel gemakkelijk en ogenschijnlijk zonder de onderliggende feiten te kennen, een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de effecten van 130 km per uur ter discussie gesteld. Als verantwoordelijken voor het rapport van het RIVM willen we hier op reageren.

In de bekritiseerde studie is gebruikgemaakt van praktijkwaarden voor verkeersemissies, zoals gebruikelijk bij luchtkwaliteitberekeningen in Nederland. Dat de luchtkwaliteit in de loop der jaren gestaag verbeterd is, blijkt uit metingen van alle partijen in Nederland. In het rapport is de balans opgemaakt tussen de gestage verbetering van de luchtkwaliteit aan de ene kant en het effect van de expliciet benoemde hogere verkeersemissies ten gevolge van de snelheidsverhogingen aan de andere kant. Daarbij heeft het RIVM erop gewezen dat ook onder de wettelijke normen voor luchtkwaliteit gezondheidseffecten optreden. Wellicht had het publiek een andere conclusie van het RIVM-onderzoek verwacht of gewenst. Het is echter de kracht van onafhankelijk onderzoek dat de wenselijkheid van conclusies geen rol speelt, bij opdrachtgevers net zo min als bij alle anderen.

J. Wesseling, M. van Zanten, E. Tielemans, K. van Luijk, RIVM

Een kilometerbord op de A6 tussen Almere en Lelystad.Beeld anp

Zeg kaas

De gemeente Amsterdam probeert de Amsterdam Cheese Company te verdrijven van het Damrak, omdat reclame-uitingen, presentatie en voertaal te veel gericht zijn op toeristen. Oftewel: het is een en al Engels dat de klok slaat. In de Franstalige Canadese provincie Québec verhinderen strenge taalwetten zulke toestanden. Zo moeten opschriften meetbaar groter in het Frans dan in het Engels gesteld worden.

Dit alles om het Franstalige eilandje in een Noord-Amerikaanse oceaan van Engels te laten voortbestaan. Aangezien dit goed lukt, is het inmiddels hoog tijd om het Nederlands op een vergelijkbare wijze juridisch te verankeren, niet alleen in de hoofdstad maar in het hele land. Zeg kaas!

Marcel Gerrits Jans, Groningen

Patatvossen

Met kromme tenen las ik de tip om vossen te paaien met frietjes om een goede foto te scoren. Niet voor niets dat boswachters hiervoor boetes uitdelen! Patat is helemaal niet nodig om deze schitterende dieren te fotograferen. Met een beetje geduld en een scherp oog kom je ver in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Laat de natuur in haar waarde en respecteer de regels, zodat ook de komende generaties kunnen genieten van al het moois dat de duinen te bieden hebben.

Kirsten Schmidt, Haarlem

Laat de natuur in haar waarde en respecteer de regels