Coalitie Rotterdam verliest meerderheid

Foto: ANP

De coalitie in Rotterdam heeft sinds donderdagochtend geen meerderheid meer. Na een slepende ruzie in de fractie van D66 is raadslid Jos Verveen definitief uit deze fractie gezet. Hij weigert zijn zetel op te geven en gaat door als Lijst Verveen, zo bleek tijdens de raadsvergadering van Rotterdam.

De coalitie in Rotterdam heeft nu nog maar 22 van 45 zetels. Hoewel er geen grote besluiten meer worden genomen tot de nieuwe raadsverkiezingen in maart volgend jaar, heeft Verveen al aangegeven dat hij zich niet meer gebonden voelt aan het coalitieakkoord. In het verleden stemde Verveen vaker tegen de lijn in van D66.

Deze zomer verloor de coalitie in Rotterdam ook al kort de meerderheid nadat een raadslid van Leefbaar Rotterdam overstapte naar de door de islam geïnspireerde partij NIDA. De fractie van Christen-Unie-SGP sprong toen bij nadat de coalitie had beloofd 13,5 miljoen euro uit te trekken voor de bestrijding van armoede.

De crisis binnen de fractie van D66 begon in eind november toen Verveen een kritisch interview gaf aan het AD waarin hij zijn fractiegenoten onder meer verwijt dat ze te volgzaam zijn. Daarop wilde D66 met Verveen breken, maar hij weigerde op te stappen omdat de besluitvorming over de breuk bij D66 volgens hem ondemocratisch is gegaan. Verveen claimde zelfs dat hij als enige in de raad D66 vertegenwoordigt. Verveen legde donderdag aan het begin van de raadsvergadering een verklaring af, waarin hij stelt dat hij op ,,oneigenlijke” gronden is weggestuurd.