© Serge Minten

“Dit is geen ‘game’, maar pure realiteit”: op de opendeurdag van politie en brandweer in Hasselt kan je trainen in VR

Hasselt -

Wie zondag de opendeurdag van politie en brandweer in Hasselt bezoekt, kan daar oefenen in met dezelfde VR-opstelling waarmee de kandidaten in ‘Kamp Waes’ trainden. De bedenker is Limburger Jeroen Nelis.

Dirk Jacobs

In de laatste aflevering van het populaire tv-programma moesten de kandidaten vijanden onschadelijk maken in een steengroeve. Om die aanval in te studeren, maakten ze gebruik van de simulaties waarmee de Speciale Eenheden van zowel leger als federale politie oefenen. Bedacht door Limburger Jeroen Nelis, innovatiemanager bij FGP Limburg. In primeur kunnen de bezoekers van de opendeurdag van politie LRH en Hulpverleningszone Zuid-West-Limburg zondag zelf aan de bak.

“We hebben een 3D-scan gemaakt van de steengroeve waar de actie zou plaatsvinden. Die is in een platform gestoken en daarmee hebben de finalisten kunnen trainen. Zondag kunnen de mensen identiek hetzelfde beleven in Hasselt, zij het individueel. Maar eigenlijk kan het met acht personen tegelijk”, zegt Nelis.

“Dit is een ontwikkeling van XR-labs, een samenwerking tussen politie en Defensie waar we graag straks ook de brandweer bij betrekken”, vertelt Nelis. “Want de simulaties die we maken, kunnen voor de drie veiligheidsdiensten gebruikt worden. Als we vergelijken met hoe het er voordien aan toe ging, is de rekening snel gemaakt. Zo hebben we, bij een gijzeling, ooit twee dagen gebouwd aan een boot, in een sporthal, om daarin te kunnen trainen. Als we nu bij een conflictsituatie moeten oefenen, kunnen we binnen de vijf minuten al aan de slag zijn. Dat kan gaan over gijzelingen, huiszoekingen of andere, al dan niet gewelddadig. Belangrijk is dat we, bijvoorbeeld via de plannen die bij het kadaster beschikbaar zijn, 3D-modellen van gebouwen kunnen maken, waarvan we een databank aanleggen van kritieke infrastructuren zoals scholen, ambassades, politie- en militaire sites.”

(lees verder onder de foto’s)

© Serge Minten

© Serge Minten

Draadloze bril

“Voorlopig doen we de oefeningen nog met een VR-bril en een computer die we als rugzak dragen, maar eind mei hopen we met draadloze brillen te kunnen werken. Dan kan de rugzak weggelaten worden en krijgt de persoon die oefent alle vrijheid. We zorgen ook dat de oefening zo dicht mogelijk de realiteit benadert en het zeker niet als een game gezien wordt. Bovendien levert deze manier van werken een enorme besparing in tijd en middelen. Mensen kunnen bijvoorbeeld hun eigen wapen meebrengen, waarop telkens een kleine aanpassing gemonteerd wordt, zodat het wapen perfect past in het plaatje en de persoon die oefent zijn eigen vertrouwde wapen ook kan gebruiken.”

De demonstratie bewijst dat juist en alert reageren van groot belang zijn. “En ook kunnen inschatten of een persoon al dan niet gewapend is, is belangrijk. Je kan de persoon aanmanen te knielen of te gaan liggen en als er aanstalten gemaakt worden om te gaan schieten, ook zelf vuren. Oefenen en nog eens oefenen levert nadien zeker en vast een beter resultaat op op het terrein. Eind dit jaar hopen we het project helemaal klaar te hebben. Het kan ook een duurzame oplossing voor oefengelegenheid betekenen voor lokale politiekorpsen. Maar eerst moeten we nog de materiaalbeheersers van de verschillende organisaties overtuigen van het nut voor politie en Defensie, zonder de scenario’s die we kunnen aanmaken voor brandweer te vergeten. Wie we nog moeten overtuigen zijn de politici. Ik hoop dat er een aantal een kijkje komen nemen in Hasselt.”

De opendeurdag loopt zondag van 10 tot 17 uur op de veiligheidssite in de Zwarte Brugstraat in Hasselt.

© Serge Minten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer