© Koen Bauters

Koen Buyse van Zornik gaat solo met eigen werk en covers

Koen Buyse van Zornik staat donderdag solo op de planken om een selectie van eigen werk, maar ook van zijn muzikale helden te zingen. In de Muze in Zolder bijt hij de spits af van zijn theatertour ‘My works, classics & heroes’.

Geert HOUBEN

De Zonhovenaar speelde al een tijdje met het idee om eens iets alleen te doen, en nu voegt hij ook de daad bij het woord. “Die enkele keren dat ik een akoestisch huisconcert gaf, heb ik me heel goed geamuseerd. Zonder versterker of wat dan ook nummers brengen. Puur uit liefde voor het spelen van muziek. Het heeft me aan het denken gezet over wat er de afgelopen jaren allemaal muzikaal gebeurd is. Ik heb zelfs mijn four track machine nog eens bovengehaald en verschillende van mijn nummers muzikaal uitgekleed. Nu breng ik ze niet als Zornik, maar meer op mijn eigen manier. En nee, helemaal solo sta ik niet op het podium. Ik krijg ook nog hulp van een pianist”, aldus Buyse.

Peter Gabriël

Buyse wisselt tijdens de tour eigen werk af met dat van zijn muzikale helden uit zijn jongere jaren. Hij groeide in de jaren 80 en 90 op met onder meer Faith No More, Oasis, Guns ’n Roses, Johnny Cash en Tom Petty. Zo heeft u al een idee welke richting het uitgaat. “Over de setlist ga ik niets concreet zeggen, dan moet je komen kijken. Tot mijn helden behoorden onder meer Supergrass. In de halve finale van Humo’s Rock Rally heb ik nog ‘Sun Hits the Sky’ gebracht. Ik heb van jongs af aan enorm veel muziek beluisterd: van cassette tot Spotify. Meestal bleef ik een tijdje hangen bij een band. Supergrass was er daar een van. Zij hebben me zeker beïnvloed. Oasis en Peter Gabriël hoorden daar zeker ook bij. Van wie ik posters aan mijn muur had hangen? Pearl Jam hing tegen het plafond. Het was een uitvouwbare poster van hun cd ‘Ten’. Frank Zappa die op een wc-pot zat, hing dan weer tegen de muur. Dat was voor het rebelse dat hij had.”

Nummers schrijven

Wie op Nederlandstalige nummers hoopt tijdens Koens tour, is eraan voor de moeite. “Dat komt omdat ik nooit Nederlandstalige muziek heb geluisterd. Ik zou het ook nooit coveren”, klinkt het eerlijk. Intussen is Buyse weer in zijn pen gekropen. “Ik heb er weer goesting in. Die is een tijdje weg geweest. Ik wil weer nummers schrijven. Voor wie of wat is nog niet duidelijk. Voor Zornik? Misschien. Momenteel ben ik veel bezig met Brides of Lucifer, doe ik producties voor Scala en zit ik soms met Regi in de studio. Daarnaast fiets ik veel. Dit jaar heb ik samen met Ludo Dierckxsens nog de ‘Mallorca 312’ gereden. 312 km en 6.000 hoogtemeters op een dag. En dat volgend jaar opnieuw.”

‘My works, classics & heroes’, op 18/10 in de Muze in Heusden-Zolder, 24/10 in De Velinx in Tongeren en 21/11 in CC Hasselt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer