Waarom geven we kinderen overdag - als ze meeste energie nodig hebben - een boterham met hagelslag?

Achtergrond
Een voedzame, warme maaltijd op school; in veel Europese landen is het heel gebruikelijk. Want: het geeft meer energie en verhoogt de prestaties. Waarom blijven wij in Nederland verknocht aan onze broodtrommeltjes? Maar er is een tegenbeweging gaande.
Marco Bosmans
vrijdag 29 maart 2024 om 10:53
Bas Turk: 'We hebben een serieuze boodschap te vertellen, maar dat willen we zo vrolijk mogelijk doen.'
Bas Turk: 'We hebben een serieuze boodschap te vertellen, maar dat willen we zo vrolijk mogelijk doen.' beeld United Photos / Toussaint Kluiters

Wat drijf voedselmakers, - bereiders en - proevers? Culinair journalist Marco Bosmans schuift bij hen aan tafel en tekent hun verhalen op.

Een miljoen lunches kwamen er de afgelopen drie jaar uit de keuken van Tommy Tomato. Het bedrijf levert groentelunches op basisscholen; warm, voedzaam en gevarieerd. Vandaag met rijst en morgen met aardappelen, maar altijd met een smakelijke dosis groenten. Dat is nog eens wat anders dan een boterham met chocoladevlokken. ‘Precies! En dat is nou net de bedoeling,’ lacht Bas Turk, eigenaar van Tommy Tomato. 

‘Nee, ik ben niet helemaal de bedenker. Het idee is een beetje uit coronanood geboren, want het viel me juist in die tijd op hoeveel mensen tussen de middag hun lunch buiten de deur haalden. Dat kan ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een kind wordt gevaccineerd tegen onder meer mazelen. De vaccinatiegraad daalt in Nederland steeds verder.

Hoe bezorgd moeten we zijn over toename van mazelen? 'Nog geen epidemie, wel waakzaam zijn'

Nederland kampt met een opleving van mazelen. Het RIVM heeft een team van deskundigen samengesteld als dijkwacht voor deze besmettelijke ziekte. Hoe bezorgd moeten we zijn en hoe hangt de vlag er bij jou in de buurt bji?

Louie Opdam (3) in zijn kinderwagen: 'Hoe kan de natuur inclusiever?'

David kan met zijn invalide zoon niet het Pieterpad lopen. Nu komt er een rolstoelvriendelijke variant

Voor David Opdam is het onmogelijk om het Pieterpad samen met zijn zoon te lopen. Louie (3) zit namelijk in een rolstoel. Dankzij zijn inspanning wordt het pad rolstoelvriendelijk: ‘De natuur is van iedereen.’

Goed Leven,koffie drinken,slapen,caffeïne

Urenlang staren naar het plafond boven je bed: slaap je écht slechter door koffie?

Koffie lijkt voor veel mensen een eerste levensbehoefte zodra ze opstaan. Maar ’s avonds is zo’n ‘kop cafeïne’ ineens uit den boze. Maar slaap je nou eigenlijk écht slechter door koffie?

Bas Turk: 'We hebben een serieuze boodschap te vertellen, maar dat willen we zo vrolijk mogelijk doen.'

Waarom geven we kinderen overdag - als ze meeste energie nodig hebben - een boterham met hagelslag?

Een voedzame, warme maaltijd op school; in veel Europese landen is het heel gebruikelijk. Want: het geeft meer energie en verhoogt de prestaties. Waarom blijven wij in Nederland verknocht aan onze broodtrommeltjes?

Afbeelding

'Er zit toch geen alcohol in, pap.' Is het slim om je kind alcoholvrij bier te geven?

Alcoholvrij bier drinken is hip. In hoeverre is het verstandig om kinderen en jongeren thuis al volop mee te laten drinken?

Sigaretten zijn de afgelopen jaren in rap tempo duurder geworden.

Preventieakkoord schiet tekort, maar wat werkt wél tegen roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik?

Het overheidsplan om Nederlanders gezonder te krijgen schiet tekort, blijkt uit onderzoek van het RIVM. ‘Als het je echt menens is, leg dan vast dat er binnen 100 meter afstand van een supermarkt geen tabak verkocht mag worden.’