justitie

Drugscrimineel ‘Dikke Nordin’ geland in België na uitlevering door Dubai

© rr

Nordin El H., (36), alias ‘Dikke Nordin van de Dam’, is geland in België. De gezochte drugsbaron, tegen wie zeven dossiers lopen wegens grootschalige cocaïnesmokkel en wapenhandel, was door de autoriteiten van de Emiraten op een vliegtuig gezet vanuit Dubai.

Mark Eeckhaut

Drugsbaron ‘Dikke Nordin’ is vrijdagavond geland met een Belgisch militair vliegtuig op de vliegbasis Melsbroek. Het nieuws dat Nordin El H. vrijdag naar ons land zou worden overgebracht, werd eerder aan onze redactie bevestigd door minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD).

Begin deze maand had het hoogste rechtscollege van de Emiraten het licht op groen gezet voor de uitlevering van de Belgische drugscrimineel.

El H. is wat in gerechtelijke termen een high value target heet. Er lopen in Antwerpen tegen hem zeven dossiers wegens grootschalige cocaïnesmokkel en wapenhandel. Het bekendste is het dossier ‘Bommen en granaten’, dat behalve over drugstrafiek ook over zijn betrokkenheid gaat bij een reeks aanslagen met granaten. Eind 2017 ontploften die bij een conflict tussen El H. en een rivaliserende groep.

El H. is in die recente dossiers nog geen enkele keer veroordeeld, ook niet bij verstek. Dat komt doordat zijn advocaten Hans Rieder en Louis De Groote bij elke zaak een procedureslag op gang trekken. Zo wraakten ze de rechters al verschillende keren.

Hij werd in 2015 wel al veroordeeld tot veertig maanden cel met uitstel in een kleinere drugszaak. België probeerde El H. al jarenlang vruchteloos terug te halen uit Dubai.

Uitleveringsverdrag

In 2020 richtte het Antwerpse parket drie uitleveringsverzoeken aan de Verenigde Arabische Emiraten. El H. werd in juni 2020 opgepakt, maar kwam snel weer vrij nadat hij een zeer lage borgsom had betaald. Na een juridische veldslag met de advocaten van de Belgische staat werden de drie uitleveringsverzoeken definitief door de Emiraten afgewezen. De Belgische overheid probeerde het in 2023 opnieuw, nadat er een nieuw uitleveringsverdrag met de Emiraten was beklonken. Die keer lukte het wel.

Voor de Belgische autoriteiten is de uitlevering van El H. een grote opsteker. En voor de enkele tientallen andere kopstukken uit de drugshandel die in Dubai hun toevlucht hebben gezocht, is het slecht nieuws dat de Emiraten hen niet langer ongemoeid lijken te laten.