justitie

Drugscrimineel ‘Dikke Nordin’ onderweg van Dubai naar Belgische gevangenis

Nordin El H., (36), alias ‘dikke Nordin van de Dam’ is onderweg naar België. De gezochte drugsbaron tegen wie zes dossiers lopen wegens grootschalige cocaïnesmokkel en wapenhandel is zopas door de autoriteiten van de Emiraten op een vliegtuig gezet vanuit Dubai.

Mark Eeckhaut

Nordin El H., alias Dikke Nordin van Den Dam, is een steenrijke Antwerpse drugscrimineel die al jaren in Dubai verblijft. Er lopen in Antwerpen tegen hem zeven dossiers wegens grootschalige cocaïnesmokkel en wapenhandel. Het bekendste is het dossier ‘Bommen en granaten’, dat behalve over drugstrafiek ook over zijn betrokkenheid gaat bij een reeks aanslagen met granaten. Eind 2017 ontploften die bij een conflict tussen El H. en een rivaliserende groep.

El H. is in die recente dossiers nog geen enkele keer veroordeeld, ook niet bij verstek. Dat komt doordat zijn advocaten Hans Rieder en Louis De Groote bij elke zaak een procedureslag op gang trekken. Zo wraakten ze de rechters al verschillende keren. Hij werd in 2015 wel al veroordeeld tot veertig maanden cel met uitstel in een kleinere drugszaak. Maar na die veroordeling vluchtte hij naar Dubai.

LEES OOK. Een acteur, een frituuruitbater en enkele bekende namen: dit zijn de 25 meest gezochte drugscriminelen met link naar Antwerpen

Vandaaruit zou hij zijn vermeende drugshandel hebben aangestuurd en liet hij cocaïne de Antwerpse haven binnensmokkelen. In 2020 richtte het Antwerpse parket drie uitleveringsverzoeken aan de Verenigde Arabische Emiraten. El H. werd in juni 2020 opgepakt, maar kwam snel weer vrij nadat hij een zeer lage borgsom had betaald. Na een juridische veldslag met de advocaten van de Belgische staat werden de drie uitleveringsverzoeken definitief door de Emiraten afgewezen. De Belgische overheid probeerde het in 2023 opnieuw, nadat er een nieuw uitleveringsverdrag met de Emiraten was beklonken. Die keer lukte het wel.

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) reisde enkele weken geleden ook naar Dubai in het kader van die uitlevering.

LEES OOK. “Minister van Justitie Paul Van Tigchelt op weg naar Dubai voor repatriëring drugscrimineel Dikke Nordin”

Voor de Belgische autoriteiten is de uitlevering van El H. een grote opsteker. En voor de enkele tientallen andere kopstukken uit de drugshandel die in Dubai hun toevlucht hebben gezocht, is het slecht nieuws dat de Emiraten hen niet langer ongemoeid lijken te laten.

“De Verenigde Arabische Emiraten waren lang een vrijhaven voor criminelen, nog heel wat andere verdachten zijn naar daar gevlucht”, zegt Van Tigchelt in een reactie op de uitlevering van Dikke Nordin. “De uitlevering is het bewijs dat de VAE willen samenwerken met ons. Het gaat om een van de grootste cocaïnesmokkelaars in ons land van wie we vier jaar lang de uitlevering vroegen.”

Van Tigchelt bevestigt dat er nog een twintigtal verdachten zich in de VAE schuilhoudt. “Dit is de eerste die uit Dubai wordt uitgeleverd, maar hierbij stopt het niet”, zegt hij. “Twee weken geleden was ik ter plaatse om de praktische modaliteiten van deze uitlevering te bespreken en heb ik met mijn ambtgenoot besproken hoe we beslag en verbeurdverklaring kunnen bekomen van de criminele vermogens van die verdachten. Hiervoor werd een rechtshulpverdrag afgesloten. Justitie boekt resultaten in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit, we pakken nu ook de grote vissen aan die zich in het buitenland schuilhouden.”

LEES OOK. Hij dacht veilig te zitten in Dubai, maar Verenigde Arabische Emiraten gaan Dikke Nordin uitleveren

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen