Kun je nog naar het Dolfinarium in deze tijd? ‘Dolfijnen ervaren in gevangenschap veel stress’

Achtergrond
Is het Dolfinarium nog van deze tijd? Grote zeezoogdieren die een zee aan ruimte nodig hebben, leven er in een bassin. En waarom mogen wilde dieren er kunstjes doen, terwijl dit in het circus verboden is?
Petra Noordhuis Petra Noordhuis
vrijdag 29 maart 2024 om 13:00 aangepast 20 april 2024 20:11
'Het is onmogelijk om dolfijnen een goed leven te laten leiden in gevangenschap. Of je moet van heel Harderwijk een zwembad maken.’
'Het is onmogelijk om dolfijnen een goed leven te laten leiden in gevangenschap. Of je moet van heel Harderwijk een zwembad maken.’ beeld anp / Vidiphoto

Dolfijnen die onder luid applaus salto’s maken, walrussen die met hun grote lijf een paar rondjes om hun as draaien in ruil voor een vis en roggen die worden geaaid door bezoekers. Vier op de vijf Nederlanders zijn er weleens geweest: het Dolfinarium in Harderwijk. 

Het einde lijkt in zicht voor deze vorm van vermaak, of, zoals sommigen het noemen: uitbuiting. De Vlaamse minister van dierenwelzijn, Ben Weyts, wil het houden van grote zeezoogdieren zoals dolfijnen verbieden , maar hij maakt er geen haast mee. Het enige dolfinarium in Vlaanderen mag nog tot zeker 2037 openblijven, omdat de dieren vooralsnog nergens anders terecht kunnen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
‘De jeugdarts is een belangrijke samenwerkingspartner voor de huisarts.’

Jeugdartsen willen taken van overbelaste huisartsen overnemen: 'We doen nu dingen dubbel'

Om overbelaste huisartsen en kinderartsen werk te besparen, maar ook om serieuzer te worden genomen als beroepsgroep, willen jeugdartsen meer medische taken overnemen van de huisarts.

Angelique en Mario ­Geraeds thuis in Breda op de bank met hun zwangere schoondochter Kimberly Roovers en zoon Stefano.

Kimberly en Stefano wonen straks met hun baby bij zijn ouders: 'Huren was voor mij geen optie'

Werkende jongeren wonen vanwege de krapte op de woningmarkt langer bij hun ouders. Sommigen stellen daarom het krijgen van kinderen uit. Ook voor Kimberly en Stefano is een eigen huis ‘gewoon niet te doen’.

De Amsterdamse Jordaan loopt vol met mensen die Koningsnacht vieren.

Ondanks kou en regen drukke Koningsnacht in de grote steden, weer op Koningsdag wisselvallig

Ondanks de frisse temperaturen en de regen stroomden meerdere steden vrijdagavond vol voor Koningsnacht. De gemeente Utrecht riep tegen 23.00 uur op niet meer naar de stad te komen.

Prinses Amalia en Koning Willem-Alexander tijdens Koningsdag in Emmen.

Lees het liveblog over Koningsdag terug • Amalia: in Spanje meer vrijheid van in Nederland • Bezoek aan Emmen ten einde • A10 weer open

Rommelmarkten, familiebezoek en barbecueën in de achtertuin: Nederland viert Koningsdag. De koninklijke familie deed dat in Emmen. In dit liveblog hielden we je op de hoogte van het laatste nieuws.

Rients Boiten, Johan en Froukje Poelarends-Pouwels en Cieka Galenkamp. Allen kregen zij vrijdag een koninklijke onderscheiding.

Rients, Froukje, Johan en Cieka kregen een lintje. 'De Bijbel zegt: niet oordelen, maar helpen'

Achter elk 'lintje' schuilt een verhaal. Dit zijn vier van die verhalen: gewone Nederlanders die zich inzetten voor hun medemens en daarvoor vrijdag koninklijk onderscheiden werden. 'Ik had dit nooit alleen kunnen doen.'

Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.