Waarom Ria en honderden andere christenen nu naar Israël reizen: ‘Ik wist dat ik dit moest doen’

Achtergrond
Het toerisme in Israël ligt momenteel volledig plat. Geen enkele reisorganisatie biedt nog reguliere vakanties aan, het reisadvies is negatief. Toch laat een grote groep christenen zich niet stoppen: zij gaan juist nu.
Louise Lefèvre
vrijdag 29 maart 2024 om 15:00 aangepast 16:44
De 32 vrijwilligers, direct na het plukken van 18.000 kilo sinaasappels.
De 32 vrijwilligers, direct na het plukken van 18.000 kilo sinaasappels. beeld Christenen voor Israël

‘Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar de oranje gebieden in Israël. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.’ Zo luidt een deel van het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken sinds de uitbraak van de oorlog tussen Hamas en Israël. De boodschap is duidelijk: Israël is op dit moment geen reisbestemming. Ook de cijfers getuigen hiervan. Waar vroeger dagelijks 15.000 toeristen het land Israël bezochten, zijn dat er nu nog 3000.

Maar hoewel het toerisme in Israël plat ligt, trekken gelovige reizigers er massaal heen. Het Israëlische ministerie van Toerisme schat dat een derde tot de helft van de bezoekers die in maart arriveerden christelijke vrijwilligers zijn, zo schrijft persbureau AP. Die vrijwil..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De familie Reijnoudt op de compound in Juba. 'Ik geloof er echt in dat ik met de vluchten van MAF iets kan betekenen voor het individu', zegt Gerbrand.

Van Scherpenzeel naar conflictgebied in Zuid-Soedan. Familie Reijnoudt emigreerde om te werken voor MAF

Hoe is het om met je gezin te verhuizen naar een stad in een conflictgebied? Gerbrand en Gerlinda Reijnoudt emigreerden met hun drie kinderen naar Zuid-Soedan. ‘Door jaren van oorlog zijn gezinnen verscheurd.’

De 32 vrijwilligers, direct na het plukken van 18.000 kilo sinaasappels.

Waarom Ria en honderden andere christenen nu naar Israël reizen: 'Ik wist dat ik dit moest doen'

Het toerisme in Israël ligt momenteel volledig plat. Geen enkele reisorganisatie biedt nog reguliere vakanties aan, het reisadvies is negatief. Toch laat een grote groep christenen zich niet stoppen: zij gaan juist nu.

Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Verbijsterde Moskovieten brachten bloemen en kaarsen naar de concertzaal waar ISIS-terroristen zeker 133 mensen ombrachten.

Het vreselijke 'succes' van ISIS in Rusland kan erger worden als Poetin zijn wraak op Oekraïne richt

Vrijwel alle terrorismeonderzoekers wijzen naar ISIS als dader van de aanslag in Moskou. Maar het Kremlin wijst steeds nadrukkelijk naar Oekraïne. Daarmee dreigt de aanslag een bloedig vervolg te krijgen.

Gebruik de geblokkeerde Russische tegoeden om Oekraïne te helpen, zeggen westerse politici.

De oorlog van 300 miljard: Amerika en Europa willen Russisch geld pakken en gebruiken voor Oekraïne

Er ligt voor zo'n driehonderd miljard dollar aan geblokkeerde Russische tegoeden in westerse kluizen. Dat geld zou Oekraïne enorm helpen. Maar Rusland dreigt met vergelding en Nederland is daarbij een belangrijk doelwit.

Een blik op de Noord-Gazaanse stad Beit Lahiya. Een groot deel van deze stad is zwaar beschadigd geraakt bij Israëlische aanvallen

Wat staat er na ruim twee maanden oorlog in de Gazastrook nog overeind? 'Er is geen veilige plek meer'

Het is alweer twee maanden geleden toen Israël een grondoffensief begon in de Gazastrook. Sindsdien valt het woord 'vernietiging' bijna dagelijks, maar hoeveel vernietiging is er eigenlijk aangericht in het gebied?