© AFP

Verschillende landen sturen kat naar vlaggenparade en laatste repetitie voor Eurosongfinale, boegeroep voor Israël

Ophef zaterdamiddag in de Malmö Arena, want daar zijn Griekenland, Ierland en Zwitserland niet op het podium gekomen bij de vlaggenparade tijdens de generale repetitie. Of dat officieel te maken heeft met de uitsluiting van Joost Klein is niet geweten.

debn

Zaterdagmiddag geraakte bekend dat Joost Klein werd uitgesloten van deelname aan de grote finale. Klein zou donderdag een voorval hebben gehad met een lid van de productie, waarop die een klacht heeft ingediend. Klein is voor verhoor bij de politie gekomen, maar de organisatie wilde niet wachten op een om de Fries niet langer te laten deelnemen aan de jaarlijkse zangwedstrijd.

Steun

Of het om die reden is dat de drie landen niet zijn komen opdagen op de vlaggenparade is officieel niet geweten. Ierland besloot ook om niet op te treden op de generale repetitie, maar het is ook niet geweten of dat te maken heeft met de hetze die momenteel aan de gang is in Malmö.

Zo meldt Bambie Thug op Instagram dat “er iets gaande was terwijl we stonden te wachten voor de vlaggenparade. Ik vond dat ze dringend bekeken moest worden door de EBU”, klinkt het. “De EBU heeft de situatie serieus genomen, en we zijn sindsdien in discussie over welke actie ondernomen moet worden. Dat betekent dat ik de repetitie gemist heb, en dat spijt me voor de fans die waren gekomen om me te zien. Ik hoop jullie vanavond te zien.”

Daarnaast heeft Besa Kokëdhima, die voor Albanië deelneemt, op Instagram haar steun betuigd aan Joost Klein. “Breng Joost Klein terug in de wedstrijd. Als hij iets fout heeft gedaan bij het benaderen van een vrouw of een man, moet hij vervolgd worden. Maar dat heeft niets te maken met zijn deelname aan een muziekfestival”, schrijft ze. “Er is te weinig tijd om de dingen op te helderen en een officieel standpunt in te nemen. Dat betekent dat hij wat mij betreft niet zomaar gestraft kan worden.”

© Instagram @besaofficial

Boegeroep

Intussen ging de generale repetitie gewoon door alsof er niets aan de hand was. De presentatoren communiceerden niets in de zaal en ook tussen de repetities van Luxemburg en Israël werd er niets omgeroepen. Normaal zou Joost Klein dan op het podium zijn gekomen. Wel weerklonk er boegeroep toen Eden Golan op het podium stond voor Israël.

De Nederlandse delegatie heeft ondertussen laten weten dat het zaterdagavond punten zal uitdelen tijdens de liveshow.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER