© Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Instituut voor Tropische Geneeskunde opent nieuw hoogbeveiligd lab

In Antwerpen heeft het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) een nieuwe hoogbeveiligd laboratorium in gebruik genomen. In het lab wordt onderzoek naar tuberculose gedaan en het kan in de toekomst voor onderzoek naar nieuwe virussen en parasieten gebruikt worden.

jvh

Het ITG is een belangrijke internationale speler in de diagnose van en onderzoek naar tuberculose. “We hadden dringend meer ruimte nodig om onze referentietaken uit te voeren en onze internationale reputatie verder uit te bouwen”, zegt het hoofd van het tbc-lab Leen Rigouts. “De opmars van tbc die resistent is tegen meerdere geneesmiddelen vraagt ook om een steeds striktere bescherming van het laboratoriumpersoneel.” De vernieuwingen in het laboratorium moeten er vooral voor zorgen dat de laboranten beschermd zijn en dat onderzochte tbc-stammen niet naar de buitenwereld kunnen ontsnappen. Zo werden bioveiligheidskasten geïnstalleerd, voor een veilige manipulatie van tbc-stammen. Daarnaast kwam er een autoclaaf, een apparaat dat met stoom vloeistoffen instrumenten steriliseert.

Het sterk beveiligd lab kan ook ingezet worden als back-up, wanneer andere laboratoria onderhoud nodig hebben. Die flexibiliteit is vooral belangrijk voor het pas opgerichte “outbreak research team”, een groep van negen onderzoekers die specifiek wordt ingezet bij uitbraken.

De uitbreiding en opwaardering van het laboratorium gebeurde met steun van de Nationale Loterij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER