Planbureau stelt inflatieverwachting voor dit jaar naar beneden bij

© IMAGEGLOBE

Het Planbureau verwacht dit jaar een inflatie van 3,1 procent, zo blijkt dinsdag uit de jongste vooruitzichten. Bij de vorige prognose in april werd nog een gemiddelde jaarinflatie van 3,3 procent verwacht.

mts
Bron: BELGA

Ter vergelijking: vorig jaar bedroeg de inflatie 4,06 procent op jaarbasis, in 2022 was dat 9,59 procent. Voor volgend jaar wordt een gemiddelde jaarinflatie van 1,9 procent voorspeld.

De gezondheidsindex, die onder meer wordt toegepast voor de indexering van de lonen, sociale uitkeringen en huurprijzen, zal dit jaar naar verwachting 3,1 procent bedragen en 2,0 procent in 2025. Vorig jaar lag dat percentage op 4,33 procent, in 2022 op 9,25 procent.

In april werd de spilindex voor de overheidswedden en sociale uitkeringen overschreden. Als gevolg daarvan zullen de sociale uitkeringen in mei en de wedden van het overheidspersoneel in juni met 2 procent aangepast worden aan de gestegen levensduurte. De vorige keer dat de spilindex overschreden werd was in oktober vorig jaar. De volgende overschrijding verwacht het Planbureau in februari 2025.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen