De slogans op de  poorten van het Heilige Geestcollege in de Naamsestraat worden verwijderd.
Foto: VRT NWS

10 gebouwen van KU Leuven beklad met slogans over Gaza: "Doet pijn te lezen dat universiteit medeplichtig is aan genocide" 

In Leuven zijn 10 gebouwen van de universiteit beklad met slogans over de oorlog van Israël tegen Hamas in Gaza. De universiteit roept intussen op tot een sereen debat.

Op 10 gebouwen van de KU Leuven zijn verschillende slogans aangebracht verwijzend naar de oorlog in Gaza. Op de poorten van het Heilige Geestcollege, de universiteitshal en de Centrale Bibliotheek zijn slogans te lezen als 'Genocide' en 'Save Rafah'. 

"De schade is behoorlijk groot en de boodschap doet toch ook wel pijn", vertelt Luc Sels, rector van de KU Leuven. "Op de meeste gebouwen staat te lezen dat wij als universiteit medeplichtig zijn aan genocide. En dat is zeker tegen de achtergrond van het huidige standpunt van de universiteit een onbegrijpelijk statement." 

Standpunt KU Leuven over samenwerking met Israëlische onderzoekteams

Zo besliste de KU Leuven om de lopende samenwerkingen met onderzoeksteams in Israël voort te zetten. "Maar tegelijkertijd zeggen we om terughoudend te zijn ten aanzien van nieuwe samenwerkingen zolang de regering Netanyahu de harde lijn aanhoudt. Dat is best wel een streng standpunt, zeker in vergelijking met vele andere universiteiten."

De rector wijst er ook op dat door het aanbrengen van deze slogans meerdere slachtoffers worden gemaakt. "Aan de ene kant is dat ons schoonmaakpersoneel dat overuren mag draaien om de slogans te verwijderen. Maar ook de vele actiegroepen in Leuven, die op een bonafide, vreedzame manier actie voeren voor Gaza, worden hiermee geraakt. Zij zullen nu door sommigen onterecht met de vinger gewezen worden." 

Onderzoek

De universiteit bekijkt nog of ze verdere stappen onderneemt tegen de daders. "We moeten zien dat we  zelf niet overreageren bij elk event dat zich nu rondom de tragedie in Gaza voordoet", zegt Sels. 

Meest gelezen