Ook wanneer de partner werkzaam bij de federale overheid krijgt die twee dagen omstandigheidsverlof.
Foto: Getty Images

Federale ambtenaren (en partner) krijgen 2 dagen verlof bij zwangerschapsverlies onder 180 dagen

Personeel van de federale overheid krijgt 2 dagen verlof bij zwangerschapsverlies onder 180 dagen. Zowel de vrouw als haar partner – als die werkzaam is bij de federale overheid – krijgen 2 dagen 'omstandigheidsverlof' om het verlies van hun kindje te verwerken. Dat heeft de ministerraad beslist.  

"Een zwangerschapsverlies is fysiek en emotioneel ingrijpend", zegt minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen). Op dit moment hebben ouders recht op zwangerschapsverlof wanneer hun kindje sterft na minstens 24 weken zwangerschap. 

Voor federale ambtenaren die hun kind eerder verliezen, bestond er nog geen regeling. Dat verandert nu de ministerraad het licht op groen heeft gezet voor het nieuwe 'omstandigheidsverlof'. Daarmee krijgen federale ambtenaren 2 dagen verlof bij een miskraam voor 180 dagen zwangerschap. 

"Los van het medische aspect en het ziekteverlof dat mogelijk is, wilden we ook omstandigheidsverlof toelaten om dat verlies te kunnen verwerken", zegt De Sutter.

Als eerste land in Europa ook rouwverlof voor partner

Het verlof is er ook voor de partner van de vrouw met zwangerschapsverlies, als die werkzaam is bij de federale overheid. "Het is een traumatische ervaring voor het koppel en het is logisch dat de partner daar ook bij betrokken wordt", vindt De Sutter.

België is daarmee het eerste land in Europa dat partners rouwverlof geeft bij een vroege miskraam. "Je maakt het als koppel door. Dan is het niet meer dan normaal – al is 2 dagen maar beperkt – dat je het samen verwerkt." De enige voorwaarde is dat ze de zwangerschap al gemeld hadden bij hun werkgever.

Vlaamse ambtenaren ook 2 dagen rouwverlof

De federale overheid kan inspiratie gehaald hebben bij de Vlaamse regering, die eerder dit jaar al besliste om 2 dagen rouwverlof in te voeren bij zwangerschapsverlof onder de 24 weken. Vlaams minister van Gelijke Kansen en Bestuurszaken Gwendolyn Rutten (Open VLD) zat achter dat voorstel. 

Ze benadrukte toen al dat ze hoopte dat andere regelgevende overheden en bedrijven zouden volgen en is nu ook tevreden. "Helemaal waar we op gehoopt hadden. Blij dat Petra De Sutter omstandigheidsverlof ook voor federale ambtenaren ook mogelijk maakt."

De federale overheid gaat wel nog een stap verder door ook aan hun partner omstandigheidsverlof toe te kennen. "Ik denk dat het nodig is om dat wel te doen in de Vlaamse regeling. Ik zal die aanpassing ook zo aan de Vlaamse regering voorleggen."

Meest gelezen