dinsdag 11 december 2018 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

VOETBAL

Het herfstrapport van de Limburgse amateurploegen

Terwijl de schoolgaande jeugd nog volop bezig is met zijn examens delen wij de Limburgse amateurploegen al hun herfstrapport uit. Onze clubwatchers hebben hun licht laten schijnen en serieus nagedacht hoe goed of slecht hun ploeg het gedaan heeft. Aan de hand van positieve en negatieve argumenten delen zij de titel uit ‘grootste onderscheiding’, ‘grote onderscheiding’, ‘onderscheiding’, ‘voldoende’ en helaas ook ‘niet geslaagd’.

Het is nu aan de clubs zelf om te bewijzen of onze deskundigen het bij het rechte eind hebben. Binnen vijftien speeldagen zal het verdict vallen als wij de eindrapporten uitdelen.

Ook vorig weekend genoten de fans van THES er met volle teugen van. Raymond Lemmens

GRootste onderscheiding

THES SPORT (Eerste amateurs)
* Eerste
* 37 punten

De promovendus doet het

+

- Na de titel van vorig seizoen werd de kern gevoelig versterkt en was een plaats in de linkerkolom een terechte ambitie. Maar dat de Looienaars halfweg de competitie op kop zouden staan met een kloof van vijf punten op de eerste achtervolger, had niemand gedacht. Het geeft profploegen als Deinze, Virton, RWDM, Lierse Kempenzonen en FC Luik het nakijken, allemaal clubs met een veel groter budget. Meer nog: THES staat verdiend op kop, want het heeft geen enkel punt gestolen. De kloof met nummers vijf RWDM en Dender bedraagt ook al veertien punten, zodat de deelname aan de eindronde richting 1B nog voor de winterstop al heel dichtbij komt.

- THES kan geweldige statistieken voorleggen. Geel-blauw begon met een schitterende 21 op 21 en moest in vijftien wedstrijden nog maar acht punten prijs geven (gelijk in Deinze en verlies tegen Dessel en Virton) en ook het doelpuntensaldo oogt indrukwekkend. Oris en co vonden al 34 keer de weg naar de netten, doelman Brughmans moest zich nog maar elf keer gewonnen geven (waaronder twee owngoals) en hield al zeven keer de nul. Dat maakt dat THES de beste aanval én verdediging van de reeks heeft.

- De sportieve cel verdient een dikke pluim, want de aanwinsten bleken stuk voor stuk een schot in de roos. Vanaken, Christiaens en Nick Hulsmans zorgen achterin voor rust en stabiliteit, Deferm doet het prima centraal op het middenveld en Van Aerschot toonde zijn kwaliteiten al op verschillende posities. Ook toen THES kampte met enkele langdurig geblesseerden, werd duidelijk dat de kern voldoende gestoffeerd is om dat op te vangen.

- Er is nog die formidabele achterban die week na week alles uit de kast haalt om de ploeg naar de overwinning te stuwen. Veel clubs in eerste amateur zijn terecht jaloers op de supportersaantallen die THES zowel thuis als uit op de been brengt. Of ze nu 150 kilometer naar Deinze moeten reizen of met de boot naar Dessel moeten, niets is hen te veel. THES is met andere woorden meer dan voetbal alleen. (kj)

Vorige vrijdag klom Sporting al vroeg op voorsprong tegen Patro. Dick Demey

grootste onderscheiding

SP. HASSELT (tweede amateurs)
* Eerste
* 37 punten

Sporting leeft weer

+

- Ondanks een moeilijke voorbereiding pakte de mayonaise de eerste competitiematch tegen Spouwen-Mopertingen. Trainer Rikie Broeckx zette een stevig uitgebalanceerd systeem neer waarbij er continu collectieve druk wordt uitgevoerd over het volledige veld. Dat resulteerde in een blitzstart met maar liefst zeven overwinningen op rij. Pas op de achtste speeldag - op het veld van toenmalig nummer twee Temse - werd een eerste gelijkspel opgetekend. De winning mood werd echter meteen weer opgepikt en na een zege op het veld van de huidig nummer twee Bocholt kroonde Sporting zich verdiend tot eerste periodekampioen. Uiteindelijk werd de heenronde afgesloten met drie gelijke spelen op rij, maar daardoor is de prestatie van de Hasselaren niet minder indrukwekkend.

- Vooral de verdediging maakt indruk. Met slechts zes tegendoelpunten beschikt Sporting over de minst gepasseerde verdediging van de Vlaamse reeksen. Het centrale duo Jansen-Vrijsen eiste daarbij een hoofdrol op. Ook opvallend: als zij er eens niet bij waren, namen hun vervangers de verdedigende taken perfect over.

- Het blok dat trainer Broeckx neerzette, lijkt moeilijk te ontwrichten. Al is de concurrentie - vooral uit eigen provincie - ongemeen sterk en heeft Sporting ondanks het prachtige parcours slechts één schamel puntje voorsprong op eerste achtervolger Bocholt.

+/-

Dat Sporting die leiderspositie van speeldag 1 tot 15 continu vasthield zonder échte goalgetter

- iets waar de rechtstreekse concurrenten wél over beschikken - doet misschien hopen op nog beter eens de spitsen opstaan. Want Efekia en Ngoy speelden nog nagenoeg niet. Vooral van die eerste mogen toch goals verwacht worden eens hij fit geraakt. (jfz)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws