Direct naar artikelinhoud
Concerttips

Deze concerten mag u komende week niet missen

Rita Ora.Beeld Photo News

U wilt deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.

1. Car Seat Headrest 

De oorspronkelijke opnames van Twin Fantasy (2011) noemde Will Toledo “the sound of failure”. De noise van de nederlaag? Zelf zijn we ook best wel vertrouwd met een voortdurende “pwah-pwah-pwàààh”-trompet in onze bovenkamer, dus trok deze nieuwe, beter afgewerkte versie van diezelfde plaat eerder dit jaar onze aandacht. Hebben we ons ook geen moment beklaagd. Bent u net zo goed te porren voor indie-operettes, wilde gitaaruitbarstingen en sarcastische slackerrock? Dan is Car Seat Headrest uw concertsnoepje deze week. 

Lees hier onze recensie van hun laatste album.

Op 25/5 in AB, Brussel. 

2. Turkish Psychedelia Night 

U begrijpt niet waarom de zeventigjarige Selda Bağcan een festival in de AB aanvoert? We kunnen het u niet helemààl kwalijk nemen. Behalve als u haar eerder had zien schitteren op Le Guess Who? (’14) en Primavera (’16). Dan snapt iedereen meteen waarom St. Vincent, Elijah Wood, Antony Hegarty, 2manydjs, Mos Def of Tune-Yards al jaren met haar dwepen. 

Met een Israëlische backing band brengt ze songs die een sociaal-politieke boodschap niet schuwen. Het maakte haar enorm populair bij de linkse activisten in de seventies, maar ook vandaag de dag hebben die songs niets aan gewicht verloren.

Verder op het programma: de Anatolische psych-pop van Grup Şimşek en de door Turkse roots geïnfuseerde postrock meets surfmuziek van Gaye Su Akyol. 

Op 24/5 in de AB, Brussel.

3. Ty Segall 

Eerder dit jaar bracht hij zijn tiende soloplaat uit, maar Ty Segall valt niet graag in herhaling. Met koperblazers schetteren de sixties deze keer binnen in zijn muziek, en elders speelt hij net zo makkelijk met disco als countryrock, Led Zep of glam. Of de échte Ty deze week éindelijk wil opstaan, maakt eigenlijk geen beet uit. Rock-'n-roll blijft, dankzij dit blonde, psychedelische Wunderkind nog even gespaard van een kwalijk grafluchtje. 

Op 26/5 in Trix, Antwerpen.

4. In Utero

Mal moertje, mal kindje wordt weleens beweerd. Het mag dan ook niet verbazen dat Karolien van Humbeeck, Lien Peters en Tinne Vandersmissen haast net zo eigenzinnig en onderhoudend zijn als hun kindje In Utero (latijn voor 'in de baarmoeder') oogt. Op de eclectische affiche van hun festival staat onder meer Club Moral, de meest eigenzinnige noiseband van België, maar ook Eavesdropper die vandaag onder de naam Yves De Mey doorgaat.

Op 26/5 in Cultuurcentrum, Mechelen.

5. Rita Ora 

Zaterdag moest Rita Ora haar optreden in Bristol op de laatste knip annuleren, omwille van gezondheidsproblemen. Te diep in het glas gekeken, morden fans nogal onbeschoft. Te lang en zwaar geleefd door anderen, dachten wij. De waarheid ligt mogelijk in het midden. Met een plethora aan hits en een acteercarrière kan Ora als een multitalent beschouwd worden, en daardoor wordt voortdurend aan haar mouw getrokken. Wil je zien hoe een artieste op het hoogtepunt of dieptepunt triomfeert? Dan moet je deze week naar Trix!

Op 22/5 in Trix, Antwerpen.

6. Wiegedood 

Staan de afgestorvenen onder een gunstig gesternte? Wiegedood denkt driewerf van wél. Met de trilogie DDHHG (De Doden Hebben Het Goed) weze u deze week toe aan de luidste grafrede ooit.

Op 24/5 in De Kreun, Kortrijk.

7. Josh T. Pearson 

"De laatste jaren heb ik leren dansen, drugs nemen, de liefde bedrijven", gaf Josh T. Pearson onlangs toe. "Ik leerde voluit kiezen voor het leven. Ik heb mezelf verlost van mijn woeste baard, mijn haar geknipt en ik begon kleren met kleuren te dragen." 

Alleen wie niet vertrouwd zou zijn met Pearson, zal nu vast zijn schouders ophalen. Fans herinneren zich evenwel dat hij zeven jaar geleden de even machtige als morose soloplaat The Last of the Country Gentlemen uitbracht. Een gitzwart album waarin hij de gruzelementen van een gebroken huwelijk en hart verzamelde, hij zijn geweten naar believen liet knagen, en fragiele countryfolk beleden werd die tot op het bot durfde te gaan. Kleur was het laatste waar je Pearson toen mee zou verbinden. Maar wie een kleurrijker concert wil, moet naar de Botanique.

Lees hier onze recensie van zijn laatste album. 

Op 26/5 in Botanique, Brussel.

8. Brussels Jazz Weekend

Brussel hoeft inmiddels niet meer onder te doen voor andere muzikale wereldsteden. De tweede editie van het Brussels Jazz Weekend vergast je drie dagen lang op ruim tweehonderd (200!) gratis concerten. Van de Grote Markt over het Sint-Katelijneplein tot de Nieuwe Graanmarkt en talloze cafés, restaurants en zelfs winkels geldt: all that jazz. Zowel fifties-swing als bebop, marcherende brassbands en hippe jazzcats vullen de Brusselse night sky. Zelf verwachten we muzikale hoogtepunten met Stadt, JOSEPHINE, Philip Catherine, Delv!s, en Beverly Jo Scott.

Op 25/5 -27/5 op verschillende locaties in Brussel. 

9. Katy Perry

Een popster mag zich pas écht tot de allergrootsten rekenen wanneer zijn of haar fanbasis een eigen groepsnaam heeft. Justin Bieber heeft zijn Beliebers, Taylor Swift zingt voor haar Swifties, en het legertje fans dat deze week het Sportpaleis zal bestormen voor de Witness-tournee van Katy Perry, noemt zich KatyCats.

Moge iedereen zich poeslief gedragen.

Lees hier ons verslag van haar concert in New York.

Op 24/5 in het Sportpaleis, Antwerpen.

10. G-Eazy

Hij is één van de rijzende sterren aan het internationale hiphop-firmament. G-Eazy is vandaag één van de meest populaire artiesten uit de States. Na zijn Amerikaanse tournee trekt de Amerikaanse ster ook naar Europa met zijn Beautiful & Damned Tour, waarin hij zijn gelijknamig uitgebrachte derde langspeler voorstelt. Hét rapconcert van het voorjaar? De bookies denken van wel. Nu ù nog.

Op 26/5 in Vorst Nationaal, Brussel.