Het Jacques Franckplein waar de schietpartijen plaatsvonden.
Foto: Nicolas Maeterlinck

Ongeveer 60 verdachten opgepakt tijdens actie tegen straatdealers bij Brusselse Hallepoort

De politie heeft de voorbije weken 59 verdachten opgepakt in gezamenlijke acties tegen straatdealers, in de omgeving van de Hallepoort en het Jacques Franckplein. Dat meldt La Libre Belgique en het nieuws wordt bevestigd door het Brusselse parket.

De omgeving van de Hallepoort en het Jacques Franckplein kwam ongeveer 2 maanden geleden herhaaldelijk in het nieuws door verschillende schietpartijen die daar plaatsvonden, en waarbij minstens een persoon om het leven kwam. De schietpartijen waren naar alle waarschijnlijkheid onderdeel van een territoriumstrijd tussen verschillende drugsbendes.

Het geweld leidde zelfs tot een crisisvergadering van de Gewestelijke Veiligheidscel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De lokale politiezones Brussel Hoofdstad-Elsene en Brussel Zuid werkten, samen met het Brusselse parket en de gemeentes Brussel en Sint-Gillis, ook een plan van aanpak uit om de straatdealers aan te pakken.

"Bij die acties zijn 59 verdachten opgepakt, waarvan er uiteindelijk 52 ter beschikking werden gesteld van het parket", meldt het Brusselse parket. "Op dit moment lopen er 11 gerechtelijke onderzoeken bij verschillende onderzoeksrechters. Er werden in totaal 18 aanhoudingsbevelen afgeleverd voor feiten van bezit en verkoop van drugs en voor diefstal met geweld, en 5 verdachten kregen een dagvaarding in snelrecht. Die verdachten zullen zich binnenkort voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden."

"Een zaak heeft al tot een vonnis geleid", zegt het parket. "2verdachten werden veroordeeld voor drugsgerelateerde feiten en kregen elk een gevangenisstraf van respectievelijk 14 en 18 maanden. Alle andere zaken zijn opsporingsonderzoeken, op het niveau van het parket, die nog volop lopen."

In totaal werden er ook iets meer dan een halve kilogram softdrugs in beslag genomen, 223 gram harddrugs en 1.169 pakjes cocaĆÆne, 62.300 euro cash geld en 4 vuurwapens, klinkt het nog.

Meest gelezen