Volgens Guy Verhofstadt wordt er naar het verleden verwezen om het eigen onvermogen vandaag te verdoezelen.
Foto: VRT NWS

Oud-premier Verhofstadt wijst beschuldigingen Van Peel over beïnvloeding door asbestbedrijf Eternit van de hand

Oud-premier en afscheidnemend Europees Parlementslid Guy Verhofstadt (Open VLD) wijst de beschuldiging van Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA) van de hand als zou zijn paarse regering zich door asbestbedrijf Eternit hebben laten beïnvloeden. Daardoor worden asbestslachtoffers vandaag nog altijd te weinig geholpen, aldus Van Peel. Haar voorstel over een hervorming van het Asbestfonds raakte vorige maand niet door de Kamer.

Houdt Open VLD, de partij van oud-premier Guy Verhofstadt, asbestproducent Eternit een hand boven het hoofd? Dat zei Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA) vorige maand, toen bleek dat haar voorstel om het Asbestfonds uit te breiden niet door de Kamer zou worden goedgekeurd. Op die manier hoopte ze te realiseren dat méér asbestslachtoffers toegang zouden krijgen tot het fonds.

Een gefrustreerde Van Peel haalde uit naar de Open VLD. Ze noemde Vincent Van Quickenborne als voorzitter van de bevoegde Kamercommissie, oud-minister van Volksgezondheid Maggie De Block en oud-premier Guy Verhofstadt. Zijn paarse regering zou zich door Eternit hebben laten beïnvloeden, waardoor slachtoffers nu moeten kiezen tussen een vergoeding uit het Asbestfonds óf het recht om de betrokken bedrijven voor de rechtbank te dagen.

Het is gemakkelijk om naar het verleden te verwijzen om de eigen onkunde of gebrek aan initiatief te verdoezelen

Oud-premier Guy Verhofstadt (Open VLD)

"Ik begrijp er eigenlijk heel weinig van, want vroeger bestond er niets", reageert Verhofstadt vanuit Straatsburg. "Die mensen werden helemaal niet geholpen en dankzij ons initiatief worden ze wel geholpen."

"Als ze dat beter willen maken, hou ik ze niet tegen", aldus de oud-premier. "Het is altijd gemakkelijk om naar het verleden te verwijzen om de eigen onkunde of gebrek aan initiatief te verdoezelen."

Bekijk: Guy Verhofstadt is duidelijk niet onder de indruk van de beschuldigingen van Valerie Van Peel.

Videospeler inladen...

Meest gelezen