De brandhaard zat in een grote koelcel waar het -20 graden was. Daardoor bevroren de brandslangen en werd de grond spiegelglad door bevroren bluswater.
Omdat blussen lastig bleek, koos de brandweer volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio voor het "afbrandscenario", oftewel het pand gecontroleerd laten uitbranden en ervoor zorgen dat het vuur niet zou overspringen naar naastgelegen gebouwen. Dat is gelukt. Er waren meer dan 250 brandweermensen in touw.
De brand brak vrijdag rond 4.30 uur uit. Na het eerste bluswerk leek het vuur bedwongen, maar in de loop van de dag laaide het weer op. Dat de brand zo lang kon aanhouden, kwam door de grootte van de loods en doordat alle levensmiddelen op pallets en in metershoge stellingen stonden opgestapeld.
De gemeente Oss adviseert omwonenden om roetdeeltjes in hun tuin niet met de blote handen op te pakken, maar met handschoenen. Grotere deeltjes moeten worden gemeld bij de gemeente. Ook moeten mensen opletten dat hun huisdier geen roetdeeltjes binnenkrijgt. Boeren in de buurt is gevraagd hun vee voorlopig binnen te houden.