Luister naar

Hoge kosten in de bouw; alleen duurdere projecten nog rendabel

Nieuws
Bij de nieuwbouw van woningen sluiten vraag en aanbod steeds minder op elkaar aan, doordat bouwbedrijven te maken hebben met stijgende kosten. Daardoor zijn alleen duurdere projecten nog rendabel.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
dinsdag 22 januari 2019 om 10:21

Amsterdam

Dat schrijft ABN Amro in een nieuwe prognose over de bouwsector. Bouwbedrijven ervaren momenteel meer nadelen dan voordelen van het feit dat het goed gaat met de economie, schrijft de bank. ‘Personeel is veel duurder, het duurt langer voordat materialen geleverd worden en daarvan stijgt bovendien de prijs. Hierdoor staat het rendement van bouwbedrijven onder druk.’ Door deze ontwikkeling blijft de bouwproductie achter bij de vraag, waardoor de schaarste op de woningmarkt blijft bestaan.

Een van de grootste problemen voor bouwbedrijven is het personeels­tekort. Volgens ABN Amro kunnen ze niet of nauwelijks personeel vinden, waardoor vaker zzp’ers moeten worden ingehuurd. Deze zelfstandigen vragen volgens de bank veel hogere prijzen dan een paar jaar geleden, wat de prijs van nieuwbouwprojecten verder opdrijft. Bouwbedrijven worden ermee geconfronteerd dat projecten veel duurder uitvallen dan bij de aanbesteding was voorzien. Daardoor ziet ABN Amro steeds vaker dat projecten op het laatste moment nog teruggaan naar de tekentafel, in een poging de bouwkosten te drukken.

De bank vreest dat de komende jaren bij de woningbouw alleen duurdere projecten zullen doorgaan, waarop bouwers nog ‘een gezonde marge’ kunnen behalen. ‘Door deze ontwikkelingen worden niet de woningen gebouwd waar juist veel behoefte aan is, zoals kleine appartementen in de stad’, aldus ABN Amro.

De bank schrijft verder dat vooral ‘hoofdaannemers’ risico lopen, omdat zij de gevolgen van stijgende prijzen moeten zien op te vangen. Doordat zij over het algemeen wel volle portefeuilles hebben, worden zij kritischer bij het aannemen van nieuwe projecten. Onderaannemers daarentegen profiteren juist. ‘Van oudsher concurreerden onderaannemers onderling stevig bij het bieden op een project, maar door de grote hoeveelheid werk hebben ze nu de projecten voor het uitkiezen.’ Hierdoor groeit hun machtspositie ten opzichte van hoofdaannemers.

Om goedkoper en efficiënter te kunnen werken, is volgens de bank meer innovatie nodig. Maar op dit punt zit de bouwsector in een spagaat, zegt ABN Amro. Bedrijven zitten te springen om innovatie, maar durven de risico’s die met nieuwe investeringen zijn gemoeid, niet aan.

Al deze ontwikkelingen remmen de groei van de sector: in 2019 verwacht ABN Amro een groei van 4,5 procent, in 2020 van 1,5 procent. Afgelopen jaar was de groei ongeveer 7 procent. De meeste groei zit in de grond, weg- en waterbouw, doordat de overheid flink in infrastructuur gaat investeren. Maar ook hier is de beschikbaarheid van personeel een onzekere factor. Bij de woningbouw zijn de eerste tekenen van afzwakking van de productie al zichtbaar, constateert ABN Amro. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.