Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Genk verklaart de opmars van zijn spelmaker Alejandro Pozuelo

‘Pozuelo is de enige speler in België die negentig minuten op een hoog niveau kan spelen.’Beeld BELGA

Van ‘Pozo-dinges’ tot ‘Don Pozuelo’. De evolutie van Genk-middenvelder Alejandro Pozuelo is indrukwekkend. Technisch directeur Dimitri de Condé maakte het mee vanaf de eerste rij. “Zich goed voelen en winnen, dat is alles wat telt.”

Op 5 december 2015 heeft analist Marc Degryse het in een interview met Peter Maes over 'Pozo-dinges'. Onbekend is onbemind. Het predicaat waarmee Alejandro Pozuelo (27) in de zomer van 2015 in Genk neerstreek, was niet bepaald hoopgevend. Een jaar niet gespeeld bij Rayo Vallecano en voordien mislukt bij Swansea.

Bij Dimitri de Condé was het wel liefde op het eerste gezicht toen hij Pozuelo voor het eerst aan het werk zag in Spanje. De overlevering wil dat De Condé een andere speler ging scouten, tot Pozuelo aan zijn invalbeurt begon.

‘Toen Pozuelo bij ons aankwam, was het vijf voor twaalf in zijn carrière. Dat besefte hij’

"Zolang ik Pozuelo ken, is hij altijd verliefd geweest op de bal", vertelt De Condé. "Er is de bal en al de rest is bijzaak, zo redeneerde hij. Maar er is meer nodig om belangrijk te zijn voor een ploeg. De technische bagage moet gekoppeld worden aan het fysieke aspect. Dat is een knop die hij bij ons heeft moeten omdraaien. Toen Pozuelo bij ons aankwam, was het vijf voor twaalf in zijn carrière. Dat besefte hij en hij heeft de kans die wij hem geboden hebben met beide handen gegrepen."

Terugval na Maes

Peter Maes is de eerste trainer die bij Racing Genk met Pozuelo werkt. De twee hebben meteen een klik. Ook Erwin Lemmens, op dat moment keeperstrainer bij Genk en Spaanstalig, speelt een belangrijke rol in de integratie van Pozuelo. Opvallend: in de eerste zestien wedstrijden die Pozuelo speelt, is hij goed voor amper één assist.

"Aanvankelijk had hij het moeilijk om negentig minuten aanwezig te zijn in een wedstrijd", herinnert De Condé zich. "Fysiek kon hij dat gewoon niet opbrengen omdat hij de jaren voordien amper een volledige wedstrijd had gespeeld. De motor, de fysieke paraatheid, dat is een van de grootste verschillen tussen de Pozuelo van toen en die van nu. Daarom heb ik ook altijd gezegd dat Alejandro Pozuelo de Gouden Schoen had moeten winnen. Pozuelo is de enige speler in België die negentig minuten op een constant hoog niveau kan spelen, dat wordt heel erg onderschat. Hij heeft zijn statistieken spectaculair verbeterd, maar dat uit zich niet altijd in de laatste pass. Zijn pre-assist vind je niet terug in de kranten, maar daarmee breekt hij vaak wel een wedstrijd open. Afgelopen vrijdag nog, met twee geniale ballen zorgt hij dat die wedstrijd tegen STVV in ons voordeel kantelt."

‘Pozuelo is de enige speler in België die negentig minuten op een hoog niveau kan spelen’

Het vertrek van Maes wordt gekenmerkt door een dip in het rendement bij Pozuelo. Onder Albert Stuivenberg verliest de artiest het spelplezier, de Nederlander slaagt er niet in om in het kopje van Pozuelo te kruipen. Voetbal als exacte wetenschap. Te veel uit het hoofd, te weinig uit de buik. "Pozuelo kon zich minder identificeren met de voetbalfilosofie van Stuivenberg", vervolgt De Condé. "De aanvallen verliepen te stereotiep. Het ging te vaak breed. Pozuelo is geen moeilijke jongen, verre van zelfs. Het is wel een winnaar en als hij niet wint, is hij heel emotioneel. We hebben een geweldige eerste seizoenshelft gespeeld, maar hij was wel de eerste om mij een sms'je te sturen na onze eerste competitienederlaag tegen Cercle Brugge. Hoe erg hij het vond, gevolgd door drie wenende smileys. Kritiek of gefluit deert hem niet. Hij zal die acties blijven proberen, maar als we op het einde van de wedstrijd niet winnen is hij extreem ongelukkig."

Leider in kleedkamer

Vandaar dat we hem dit seizoen dus al zo vaak hebben zien lachen. Het rendement van Pozuelo onder Philippe Clement is spectaculair gestegen. "We winnen én we spelen het voetbal dat Pozuelo het best ligt. Zijn rendement stijgt omdat we onder Clement direct voetbal brengen. Los van zijn statistieken aan de bal vind ik hem ook belangrijker geworden zonder bal. Door zijn slimme manier van lopen moet de tegenstander hem constant in de gaten houden. Zelfs als hij geen impact heeft op ons aanvalsspel kan hij de tegenstrever verzwakken door een paar jongens naar zich toe te trekken."

‘Wij zijn niet dood zonder Pozuelo en dat zullen we zaterdag moeten tonen. Hij geeft ons wel iets extra's’

Ook in de kleedkamer is zijn rol gegroeid. "Hij is kapitein en die rol neemt hij heel serieus. Hij wordt gehoord en er wordt ook naar hem geluisterd. Dat maakt dat hij de laatste maanden alleen maar belangrijker is geworden voor ons."

Genk baadt in weelde, maar Pozuelo is die ene cruciale schakel in het Genkse tandwiel. "Hem de belangrijkste speler van Racing Genk noemen vind ik gewaagd", zegt De Condé. “Wij zijn niet dood zonder Pozuelo en dat zullen we zaterdag moeten tonen (Pozuelo is geschorst tegen Moeskroen, KDZ). Hij geeft ons wel iets extra's."

De Condé denkt zelfs dat de kleine Spanjaard nog niet aan zijn top zit bij Genk. "Hij moet meer scoren, maar daarvoor moet hij zelf meer in de zestien komen. Hij heeft het killersinstinct, hij moet het ook gebruiken."