Luister naar

Soldaten in Venezuela gearresteerd, onrust neemt toe

Nieuws
De spanningen in Venezuela lopen op na de arrestatie van 27 soldaten van de Nationale Garde. Zij wilden volgens het ministerie van Defensie een coup plegen.
redactie nd
dinsdag 22 januari 2019 om 07:57

Caracas

De soldaten werden maandag opgepakt, nadat ze een overval hadden gepleegd op een politiebureau in de hoofdstad Caracas. Daar kidnapten ze vier agenten en stalen een aantal wapens. Op sociale media verschenen video’s van de soldaten, die ‘herstel van de grondwettelijke orde’ beloofden. ‘Ga de straat op. Het gebeurt vandaag. Mensen, ga de straat op en steun ons’, zegt een van hen, die zichzelf voorstelt als sergeant Alexander Bandres Figueroa. In een tweede video voegt hij eraan toe dat ‘dit gevecht voor Venezuela is’.

Uiteindelijk werden de soldaten door het leger ingerekend. Ze zijn ‘in recordtijd geneutraliseerd, ingetoomd en gevangengenomen en ze zijn al details aan het opbiechten’, vertelde de Venezolaanse politicus Diosdado Cabello, een aanhanger van Maduro, aan de media.

De Venezolaanse regering liet in een verklaring weten dat de ‘aanvallers hun eed van loyaliteit aan het vaderland hebben verraden’. Ze zouden door ‘obscure extreemrechtse belangen’ worden gedreven.

beëdiging

Na de arrestatie van de soldaten gingen inwoners van Caracas de straat op om te protesteren, schrijft de BBC. Ze beklaagden zich over het gebrek aan water en eisten het vertrek van de president. Ook werden barricades opgesteld.

Onder Maduro is Venezuela in een ernstige recessie beland. Voedsel en water zijn schaars, medicijnen zijn nauwelijks te verkrijgen en de inflatie kan volgens het IMF dit jaar oplopen tot tien miljoen procent. Drie miljoen Venezolanen zijn het land inmiddels ontvlucht. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.

Anti-abortusdemonstratie in 2023 in Rome.

Italië wil anti-abortusactivisten toegang geven tot abortusklinieken: 'Mogelijkheid voor reflectie'

De Italiaanse regering is van plan om anti-abortusactivisten toegang te geven tot centra voor gezinsplanning. Het Italiaanse lagerhuis nam een wet aan waarin dat wordt geregeld. Critici noemen het een aanval op het recht op abortus.

‘Rusland wint ongeveer een kilometer terrein per week, dat kan Oekraïne nu stoppen’, zegt Osinga. Belangrijk zijn met name 155mm-granaten, de standaardmunitie voor westerse houwitsers.

Nieuwe steun kan snel het Oekraïense front bereiken, maar zal niet direct het verschil maken

De afgelopen maanden waarschuwde hij steevast voor een nederlaag, nu denkt president Zelensky dat Oekraïne ‘kans maakt op de overwinning’. Door het steunpakket van de VS is de hoop terug.

De familie Reijnoudt op de compound in Juba. 'Ik geloof er echt in dat ik met de vluchten van MAF iets kan betekenen voor het individu', zegt Gerbrand.

Van Scherpenzeel naar conflictgebied in Zuid-Soedan. Familie Reijnoudt emigreerde om te werken voor MAF

Hoe is het om met je gezin te verhuizen naar een stad in een conflictgebied? Gerbrand en Gerlinda Reijnoudt emigreerden met hun drie kinderen naar Zuid-Soedan. ‘Door jaren van oorlog zijn gezinnen verscheurd.’