Luister naar

Ex-tbs'ers minder vaak in de fout door hulp samenleving

Nieuws
Uitbehandelde tbs’ers belanden minder vaak opnieuw op het slechte pad. Dat komt mogelijk doordat ze na vrijlating beter in de gaten worden gehouden in hun nieuwe woonplaats. Dat meldt Trouw op basis van onderzoek.
Sanne van Grafhorst Sanne van Grafhorst
dinsdag 22 januari 2019 om 08:35

Amsterdam

Het dagblad baseert zich voor het onderzoek op gegevens van onderzoekscentrum WODC, die de recidivecijfers onder de loep nam van mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen opgelegd van de rechter. Een klein deel daarvan krijgt een tbs-behandeling met dwangverpleging. Uit die groep komen gemiddeld jaarlijks honderdvijftig mensen op vrije voeten.

Daarvan gaat een op de vijf binnen twee jaar opnieuw in de fout. Dat gebeurt echter wel minder vaak dan eerst. Tussen 2005 en 2009 ging het gemiddeld om 2,3 misdrijven per persoon. Nu ligt dat aantal op 1,7 misdrijven per persoon. In vier procent van de gevallen gaat het om een zeer ernstig misdrijf, zoals een moord, gewelddadige beroving of zedendelict.

veiligheidshuizen

De reden voor de daling zou ermee te maken kunnen hebben dat de samenleving ex-tbs’ers beter in de gaten houdt. In zogenoemde veiligheidshuizen kunnen de ex-tbs’ers nazorg krijgen op het gebied van huisvesting, inkomen, zorg en schulden. Zorgverleners, politie en reclassering werken er samen om overlast, geweld en criminaliteit in de regio terug te dringen. Ze letten hierbij niet alleen op ex-tbs’ers, maar bijvoorbeeld ook op radicaliserende jongeren en personen met verward gedrag.

Ook worden burgemeesters sinds 2010 op de hoogte gesteld wanneer een ex-tbs’er in hun gemeente komt wonen. ‘Het kan zijn dat zij het toezicht makkelijker verscherpen als ze weten wie ze in de gaten moeten houden’, zegt onderzoeker Klaus Drieschner tegen Trouw. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.