zaterdag 23 maart 2019 - Meer sporten
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Derwael veroverde al goud op de brug en komt zaterdag ook nog in actie op de balk. Dohagym

gYMNASTIEKWereldBeker in Doha

Nina Derwael laat moeilijke winter achter zich

Weer Doha, weer goud

Nina Derwael heeft moeilijke maanden achter de rug, maar zodra de competitie begint, staat de Truiende paraat. Met goud op de World Cup in Qatar is ze 2019 op de best mogelijke manier begonnen. Aan de brug met ongelijke leggers kreeg ze dezelfde score als in de kwalificaties en daarmee hield ze haar Chinese rivale Yilin Fan achter zich. Zaterdag turnt ze ook nog de balkfinale.

Marc CORNELISSEN

Het moet zijn dat de Aspire Dome in Doha Nina Derwael (18, dinsdag wordt ze 19) goed ligt. Een jaar geleden tijdens de Wereldbeker vestigde ze daar haar persoonlijk record aan de brug. In oktober pakte ze er haar wereldtitel en vrijdag turnde ze op dezelfde plek een moeilijke winter van zich af met een gouden plak.

Want ja, tot dusver had 2019 vooral kommer en kwel gebracht voor de Truiense. De feestmaand december eiste haar tol op de trainingen en de oefeningen lukten niet zoals Derwael ze in haar hoofd had. Ze had nieuwigheden met een hogere moeilijkheidsgraad willen instuderen, maar uiteindelijk besloot ze met coach Marjorie Heuls om terug te grijpen naar de routine van vorig seizoen. Bij die twijfels kwam deze maand ook nog eens een ontwrichte middenvinger, die haar even aan de kant hield. Maar deze week kon ze eindelijk nog eens in competitie aantreden en meteen wist Derwael al die sores van zich af te schudden. De Chinese Yilin Fan waagde zich aan dezelfde moeilijkheidsgraad (6.5) maar kreeg minder punten voor de uitvoering. Ze strandde op 14.933, tegen 15.033 voor Derwael.

Die Fan was ’s werelds beste aan de brug tot Derwael op het toneel verscheen. Ze heeft deze WB-manches nodig om een ticket voor Tokio af te dwingen, want ze hoort niet tot de Chinese ploeg. Derwael maakt wel deel uit van de Belgische keurtroepen en zal zich in principe met het team plaatsen voor Tokio. Voor haar is het WB-circuit enkel een vangnet, voor het geval het fout zou lopen met het team. Om dat vangnet te bemachtigen heeft ze drie goede resultaten nodig in het WB-circuit; met Cottbus en Doha staat onze Sportvrouw van het Jaar nu al op twee zeges.

Zaterdag turnt Derwael ook de balkfinale, die omstreeks 14.40u begint.

Jonathan Vrolix zesde

Houthalenaar Jonathan Vrolix (22) had zich voor de allereerste keer bij de beste acht geschaard op WB-niveau, maar hij kon op de grondoefening zijn score van de kwalificaties niet overdoen. Hij had wat correcties nodig bij de landingen, kreeg nu 14.033 en werd daarmee zesde op acht finalisten. In de kwalificaties had hij nog 14.500 geoogst. Met die score zou hij in de finale zilver hebben gewonnen. Het goud was voor de Israëli Alexander Shatilov met 14.633.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws