Opnieuw confrontaties tussen politie en demonstranten in Georgië

© REUTERS

In Georgië is het in de hoofdstad Tbilisi opnieuw tot confrontaties gekomen tussen demonstranten en de politie. Agenten gebruikten onder meer traangas en flitsgranaten om de menigte uit elkaar te drijven, meldt Reuters.

Bron: BELGA

Net als dinsdag hadden tienduizenden mensen zich verzameld in het centrum van Tbilisi. Ze protesteerden tegen een nieuwe wet die gericht is op “buitenlandse agenten”. De omstreden wet houdt onder meer in dat organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit andere landen krijgen, zich moeten laten registreren als ‘agenten’ die door het buitenland worden beïnvloed. De tekst is geïnspireerd op een Russische wet die het Kremlin jarenlang heeft gebruikt om dissidenten te vervolgen. 

Dinsdag stemde het parlement in een eerste lezing al voor de wet, woensdag gebeurde dat bij de tweede lezing opnieuw. Bij een derde goedkeuring moet alleen de president de wet nog ondertekenen voordat die van kracht wordt.

De wet krijgt veel kritiek uit het Westen en van de bevolking, die overwegend voor aansluiting bij de Europese Unie en de NAVO is. Demonstranten zwaaiden woensdag voor het parlementsgebouw met vlaggen van de EU en draaiden luid Ode an die Freude van Beethoven, het officiële Europese volkslied.

Von der Leyen bezorgd

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, liet woensdag weten de situatie in Georgië “met grote zorg” te volgen en het geweld in Tbilisi te veroordelen. Ze vindt dat de regering naar de burgers op straat moet luisteren. “Het Georgische volk wil een Europese toekomst voor zijn land.”

Georgië is sinds december officieel een kandidaat-lidstaat van de EU. Het blok heeft vaker zorgen uitgesproken over de omstreden wet en Von der Leyen wil nu dat die wordt ingetrokken, anders kan het land geen nieuwe stappen zetten in het toetredingsproces. “Georgië staat op een kruispunt. Het moet koers houden op de weg naar Europa.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© AP

© AP

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© REUTERS

© REUTERS

© AP

© AP

© AP

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© AP

© EPA-EFE

© AFP

© AFP

© EPA-EFE

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen