Direct naar artikelinhoud
Begroting

Europese Commissie vraagt meer uitleg over Belgische begroting in brief

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.Beeld EPA

De Europese Commissie heeft extra vragen bij de begroting 2019 van de federale regering in een brief aan de federale regering. Al is er volgens premier Charles Michel geen vuiltje aan de lucht.

De Commissie stelt vast dat de ontwerpbegroting voor volgend jaar afwijkt van de regels. Zo moet België het structurele tekort jaarlijks met 0,6 procent verminderen, maar zou dat volgend jaar slechts 0,2 procent zijn. Ook de groei van de uitgaven en de schuldvermindering zijn niet volgens de regels.

België rekent echter op de flexibiliteitsclausule, waarbij de Commissie een afgeweken begroting alsnog goedkeurt mits voldoende structurele hervormingen. De Europese Commissie neemt nota van deze vraag, en zal die onderzoeken. 

Premier Charles Michel zei eerder dat de brief gaat om "een klassieke uitwisseling van brieven tussen een land en de Commissie over de strategie voor hervormingen en de budgettaire situatie”. Hij verklaarde dat er verder niets aan de hand was.

Ook Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei al dat er geen plannen zijn om de Belgische begroting af te wijzen. "De Belgische begroting stelt geen enorm probleem. Zelfs geen groot probleem. Zelfs geen probleem. We hebben alleen maar enkele bijkomende vragen voor de regering", zei hij. 

De Europese Commissie stuurde gelijkaardige brieven naar Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje.