Na Zilver verliest Antwerpse Zoo ook Zoë: zeeleeuw bezweken aan darmproblemen

Antwerpen -

Van lichte euforie naar diepe treurnis in een mum van tijd: dat maken de verzorgers van de zeeleeuwen in de Antwerpse Zoo mee. Zeeleeuw Zoë (12) was herstellende van een gebroken flipper, alles leek goed te gaan tot ze vorige week plots niet meer wilde eten. Darmproblemen werden haar fataal.

Het gaat slecht met de zeeleeuwenpopulatie in de Antwerpse Zoo. Na het overlijden van Zilver (25) begin april, is dinsdag ook de Californische zeeleeuw Zoë gestorven. “De verzorgers hadden gemerkt dat Zoë in korte tijd haar eetlust was verloren”, zegt woordvoerder Ilse Segers. “Ze had last van maag- en darmproblemen. Om die te verhelpen, plande onze dierenarts een operatie in. Tijdens die ingreep merkte de dierenarts dat de darm van Zoë niet meer te redden viel. Waarschijnlijk is ze gevallen of heeft ze een stevige stomp gekregen in de maag en is er zo een ontsteking ontstaan. Daardoor was haar darm volledig aangetast. Er kon voor haar geen hulp meer baten.”

Zoë zal gemist worden door haar verzorgers en heel veel fans.© Joris Herregods

Nochtans leek het net weer goed te gaan met Zoë. De zeeleeuw werd enkele weken geleden nog met succes geopereerd. Het topje van haar elleboog was afgebroken en er zat een stuk bot slecht, zodat het gewricht aan het ontsteken was. Zoë werd daarvoor door een Duitse chirurg onder handen genomen en herstelde nog van die ingreep. “Het een heeft niets met het ander te maken”, verzekert Ilse Segers. “Met haar elleboog ging het de goede kant uit.”

LEES OOK. Jonas Spruyt, de arts met 7.000 klanten in de Zoo en Planckendael: “Het is alsof ik de huisdokter ben van een klein dorp”

De verzorgers zijn er het hart van in. Zoë zou volgende week 13 jaar worden. Het was een echt haantje de voorste, ze durfde alles. In de natuur worden zeeleeuwen een jaar of 15, maar in dierentuinen worden ze vaak een pak ouder. Zoë woonde sinds 2012 in de Antwerpse Zoo, ze kwam toen vanuit het Nederlandse Emmen. Ze leefde in Antwerpen samen met haar halfzus Luna (14) en de oudere heer Kees (27).

LEES OOK. Zeeleeuw Zilver sterft in Antwerpse Zoo

Het is het tweede overlijden bij de zeeleeuwen in zeer korte tijd. Zilver, die begin april overleed, was al een bejaard dier dat blind was geworden. Dit overlijden komt dan ook veel onverwachter voor zowel de verzorgers als de vele fans.(bl)

LEES OOK. Zeeleeuwen brullen als leeuwen

Zoë op de operatietafel terwijl de dierenartsen haar elleboog onder handen nemen. Van die operatie was ze herstellende, maar darmproblemen werden haar fataal.© ZOO Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Zoo Antwerpen