Duitsland

Maximilian Krah, die een Chinese spion in dienst had, blijft voor AfD de Europese lijsttrekker

Maximilian Krah.© afp

Maximilian Krah is gevraagd om zich niet te vertonen op het evenement dat zaterdag de campagne voor de Europese verkiezingen van Alternative für Deutschland aftrapt. De lijsttrekker had een Chinese spion in dienst.

Corry Hancké in Berlijn

In een zuinige perstekst deelde de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland woensdagochtend mee dat haar lijsttrekker Maximilian Krah zaterdag niet zal deelnemen aan de belangrijke aftrap van de campagne voor de Europese verkiezingen: “Om de kiesstrijd en het aanzien van de partij niet te belasten” stond er. De Chinese medewerker van het Europees Parlementslid zit in sinds dinsdag in voorhechtenis omdat hij verdacht wordt van zwaarwichtige spionage voor China.

Krah was woensdagochtend ontboden op het partijhoofdkwartier en na afloop kwam het bericht dat hij voorlopig in de schaduw blijft. De 47-jarige politicus heeft de laatste jaren geregeld voor China gelobbyd. Volgens Duitse media had zijn Chinese medewerker een Chinees-Duits netwerk opgericht waarlangs politici betere contacten met Peking konden leggen. Krah vindt dat economische samenwerking niet gehinderd mag worden door bezorgdheid over de mensenrechtensituatie in China.

Krah heeft, net als de nummer twee op de AfD-lijst, ook af en toe opgetreden voor de Russische propagandazender Voice of Europe. Het Belgische gerecht onderzoekt of ze daarvoor betaald werden.

Enkele uren nadat z’n medewerker was opgepakt, postte Krah, die op Tiktok aan banden is gelegd omdat hij de regels niet volgde, een video op X waarin hij iedereen opriep om zijn video’s en boodschappen massaal op de sociale media te verspreiden.

AfD stuurt dus, zonder tegenbericht, in juni twee politici naar het Europees Parlement die goede contacten onderhouden met regimes die eropuit zijn om de Europese waarden en instellingen te ondermijnen.