© victoriano moreno

Tram 24 rijdt binnenkort opnieuw over hele traject

Tram 24 rijdt na de kerstvakantie opnieuw over het hele traject van Silsburg tot aan de Melkmarkt, zoals dat voorheen het geval was. Op hetzelfde moment wordt buslijn 31, die Silsburg met het Koningin Astridplein verbindt, afgeschaft.

Patrick Van de perre

Vanaf 8 januari rijden er opnieuw trams over de hele lijn 24. Tot op heden wordt dit traject bediend door een combinatie van de tijdelijke buslijn 24, buslijn 31 en een pendeltram.

“We hebben de jongste maanden intensief gerekruteerd, waardoor alle Antwerpse vacatures voor bus- en trambestuurders zijn ingevuld. Dat betekent dat we ook tramlijn 24 opnieuw over het hele traject kunnen bedienen” zegt de woordvoerder van De Lijn, Tom Van de Vreken.

Op werkdagen is er vanaf 8 januari elke acht minuten een tram in de spits. In de daluren is dat om de tien minuten. De trams zullen alle dagen van de week rijden.

Haltes op wandelafstand

Tram 24 neemt in januari niet alleen de bediening van bus­pendel 24 over. Ook die van lijnbus 31 tussen Silsburg en het Koningin Astridplein.

“Deze wijziging past in het plan om de kaart van de tram te trekken. De tramlijnen 4, 8, 9 en 24 en bus 20 bedienen bovendien het gebied langs de reisweg van buslijn 31. Bijna overal ligt er een tramhalte aan of op wandelafstand van de haltes die nu door bus 31 worden bediend”, zegt Tom Van de Vreken.

Volgens De Lijn neemt 90% van de gebruikers van lijn 31 de bus binnen de Singel. “En daar is nu al een erg uitgebreid aanbod aan openbaar vervoer. Vanuit Deurne­ Zuid is de tram bovendien de snelste verbinding met het stadscentrum. Uit tellingen blijkt dat bus 31 daar nauwelijks wordt gebruikt”, aldus nog Tom Van de Vreken.

Personeelsbestand

Ondertussen heeft De Lijn het tekort aan bestuurders in Antwerpen weggewerkt. “Begin december waren alle 316 Antwerpse vacatures voor buschauffeurs en trambestuurders ingevuld. Het gaat in het totaal om 204 buschauffeurs en 112 trambestuurders. Daarmee is dit personeelsbestand helemaal ingevuld. Alle mensen die we nu aan­werven, zijn ter vervanging van chauffeurs die vertrekken.”

© De lijn