© Willy Reumers

© Willy Reumers

© Willy Reumers

© Willy Reumers

© Willy Reumers

© Willy Reumers

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Okra viert kerstfeest met gids Frank Maesen

Op vrijdag 8 december vond in de grote zaal van Brueghelheem het jaarlijks kerstfeestje en de jaarlijkse algemene vergadering van Orka plaats. Zo'n 114 Orka-leden namen hieraan deel. Het kerstfeest werd deze keer tevens een leerrijke dag dankzij de lokale gids Frank Maesen, die de leden kennis en weetjes over Grote-Brogel op een aangename wijze overbracht en dit gestoffeerd met de nodige foto’s.

Willy Reumers

Zoals het intussen een jaarlijkse traditie is geworden, werden ook weer vele 'speciale jarigen' en twee huwelijksjubilarissen gehuldigd (in totaal 27 personen waarvan er 7 verontschuldigd waren) tijdens het kerstfeest. Zij ontvingen allemaal (ook de verontschuldigden) een mooie Okra-koffietas, gevuld met pralines.

Voorzitter Fina Winters heette iedereen hartelijk welkom waarna Okra-Proost Giel Stinkens en de bestuursleden Madeleine Bijnens, Mia Cornelissen en Lisette Pinxten de bezinning voor hun rekening namen. In deze bezinning werd de barmhartigheid van Kerstmis geplaatst tegenover de onrust, hardheid e de verruwing in de samenleving. Dat Okra-Grote-Brogel dit jaar haar 50-jarig bestaan viert, kwam ook tot uiting in de samenstelling van het menu: kipcocktail als voorgerecht, tomatensoep met balletjes, varkensfilet met champignons + groenten + aardappelgratin en/of kroketten als hoofdgerecht en chocolade-fantasie als nagerecht, met als afsluiter nog een goede tas koffie of thee met een versnapering.

Ook deken Tony Poorters kreeg het woord en feliciteerde Okra met de mooie kerstversiering in de zaal. Hij bleef uitgebreid stilstaan bij de voorbereiding van de geplande Lourdesbedevaart van 20 tot 25 juli 2018 waarbij het thema “Je bent bemind, je bent geroepen” zal beleefd worden in het spoor van Bernadette. Ook lichtte hij de parochiale samenwerking tussen Grote-Brogel/Erpekom en Peer toe, wat geleid heeft tot één parochieblad met de naam Peer Grote-Brogel Erpekom vanaf januari 2018. Hij dankte alle parochiemedewerkers voor hun inzet, met een uitdrukkelijk dankwoord aan Jef Daniels voor zijn vele jaren vrijwillige inzet i.v.m. het parochieblad. Ook kondigde hij aan dat Gerda Gielen vanaf januari 2018 de misintenties zal behartigen.

Na het hoofdgerecht gaf Fina Winters nadere informatie gegeven over de inhoud van het jaarprogramma van 2018 met o.m. de mis voor de overleden Okra-leden op de vierde zondag van januari (28/01/2018 om 9 uur), de mogelijkheid om vandaag de sportverzekering te betalen, de winter-wandeldagen (woensdag 21/02) in Vaals, de operette 'Vogelhandelaar' (op 10 april), de geldinzameling i.v.m. Welzijnszorg van vandaag ten voordele van een eigen project binnen Peer (nl. voor een rolstoelfiets) enzovoort. Ook schepen Raf Nelis, die burgemeester Steven Matheï en eerste schepen Sigrid Cornelissen verontschuldigde, richtte een felicitatiewoordje tot Okra voor het 50-jarig jubileum.

Alle gehuldigde personen, en heel in het bijzonder de +100-jarige Jaak Huskens (101 jaar), kwamen hierbij aan bod. Hij sprak onder meer over de bijzondere aandacht van het stadsbestuur voor veilige fietspaden, maar ook over de recente realisatie van de verbinding tussen de Eilandsweg en de Smeetshofweg/Panhovenstraat. Ook had hij het over de toekomstige verlegging in 2019 van een gedeelte van de Smeetshofweg (van Dorpsstraat tot aan het ronde punt).

Gids en onderwijzer Frank Maesen gaf dan weer een zeer interessante toelichting over de rijke geschiedenis van Grote-Brogel. We geven hier slechts enkele puntjes weer: de opgravingen langs de Hoogstraat, het belang van de Abeek-vallei, het Heilig bos, de vondst van de urnen in de Urnestraat in de jaren 60, het feit dat Grote-Brogel en Erpekom altijd samen tot eenzelfde graafschap behoord hebben, Pieter Brueghel waar de gemeenschap fier op mag zijn, belang van het Ooievaarsnest, hun doopvont in de kerk dat dateert van de 12de eeuw, het kerkje van Erpekom dat in Bokrijk staat (wellicht het oudste kerkje van België), de grafsteen van 1684 op hun kerkhof, de Schans, Maarschalk Exelmans (binnenkort komt er in Grote-Brogel een straat die “Rémi Exelmansstraat” zal genoemd worden), de school van 1921, het monument van de gesneuvelden enzovoort. Frank Maesen beëindigde zijn uiteenzetting met “Lang leve Grote-Briegel”, knipogend naar “Lang leve de gesneuvelden van Grote-Briegel” van destijds. Na de koffie met een versnapering keerden de Okra-leden voldaan en opgeladen huiswaarts.

Op foto 1 van de 80-jarigen zien we van links naar rechts: schepen Raf Nelis, Jan Daniels, Maria Jamaer, Truda Vanderhoydonck, Annie Meeuwis, Door Verwielen, Jan Daniels, voorzitter Fina Winters, proost Giel Stinkens en deken Tony Poorters. Op foto 2 van de 85-jarigen zien we van links naar rechts: voorzitter Fina Winters, Frits Stinkens, deken Tony Poorters, Jef Stalmans, schepen Raf Nelis, Agnes Aendekerk, Madeleine Smeets, Jan Wyers, Maria Ceyssens, Mia Schurmans, Anna Cornelissen, Rosa Vrolix die haar verontschuldigde broer Christ vervangt en proost Giel Stinkens. Op foto 3 van de diamanten en gouden jubilarissen zien we van links naar rechts: schepen Raf Nelis, deken Tony Poorters, voorzitter Fina Winters, het diamanten huwelijkskoppel Henri Hesius en Maria Ceyssens, proost Giel Stinkens en het gouden huwelijkskoppel Jan Stinkens en Rosa Evens. Op foto 4 van de 90-plus-jarigen zien we enkel Elisa Hesius (94 jaar) omringd door schepen Raf Nelis, Okra-bestuurslid Madeleine Bijnens, deken Tony Poorters en voorzitter Fina Winters. Op foto 5 van onze 101-jarige zien we Jaak Huskens, vergezeld van voorzitter Fina Winters en schepen Raf Nelis. Op foto 6 zien we vanuit de hoogte bijna alle aanwezigen en zien we ook de OKRA-vlag vooraan evenals de kerstversiering op het podium.

Van de personen die gehuldigd werden, waren er 7 verontschuldigd. Zij krijgen via de wijkverantwoordelijken de attentie thuis bezorgd. Het zijn: Noëlla Truyens (80 jaar), Christ Volix (85 jaar), Jozef Geerits (90 jaar), Maria Vanmierlo (90 jaar), Pierre Thys (94 jaar), Albert Broekx (95 jaar) en Truke Winters (96 jaar).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer